Un renumit medic pediatru trage un semnal de alarma: „Profesorii sunt cei mai expusi infectarii cu coronavirus” | Stirea de Iasi
Odată cu începerea noului an școlar, pe 14 septembrie, tot mai mulți medici atrag atenția autorităților și îi sfătuiesc ce măsuri să adopte pentru evitarea unor infectări în masă în cazul elevilor și profesorilor.
Distanța de un metru nu este suficientă pentru a limita contaminările cu SARS-CoV2 în școli, dar vitală este purtarea măștii și, în cazul profesorilor, mai vulnerabili decât copiii, acestea pot fi înlocuite cu viziere. Iar angoasa națională față de curent trebuie să dispară, odată cu 14 septembrie.
Prezent la o dezbatere online organizată de Salvați Copiii România, Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a prezentat modalitățile prin care copiii se pot infecta și mai ales da mai departe virusul.
Medicul a menționat că nu copiii sunt în cel mai mare pericol, ei făcând extrem de rar forme grave, care necesită spitalizare, ci profesorii. Sunt câteva măsuri însă care pot preveni focarele.
Cele trei moduri prin care putem lua virusul
”Modalitățile prin care putem să ne infectăm de la un asimptomatic, pentru că evident părinții nu își vor duce la școală copiii bolnavi, sunt trei.
Știm că se poate infecta o persoană dacă vine în contact direct, asta însemnând fie atingere fizică, lucru dificil de oprit la școală, pentru cei mici, va fi de discutat despre cum ne salutăm, rutina de dimineață.
Al doilea lucru prin care ne putem contamina e contactul indirect, adică să punem mâna pe suprafețe care au fost contaminate cu picături de salivă ce conțin virusul.
A treia posibilitate este prin intermediul aerului. În timp ce toată lumea s-a concentrat pe această distanță fizică de trei picioare, de un metru, care apare în recomandările OMS, încă din documentele din martie,