Un refugiu din Munţii Făgăraş a fost reconstruit de voluntari

Distribuie acest articol!

Un refugiu situat în Munţii Făgăraş a fost reconstruit de o echipă de voluntari, membri ai Asociaţiei Montane Carpaţi. Vechiul adăpost a fost vandalizat, şuruburile au fost demontate, iar vântul a dus la deteriorarea totală a locului. Pentru a preveni astfel de incidente, şuruburile de prindere ale platformei au fost șlefuite.

Noul refugiu va fi supravegheat şi cu camere video ascunse, pentru a preveni alte incidente sau acte de vandalism

Inițiativa derulată de Salvamont Argeş, Asociaţia Montană Carpaţi din Bucureşti şi Asociaţia Implicat pentru Munte din Braşov, a strâns zeci de voluntari care au montat noua platformă a viitorului refugiul. Materialele au fost aduse cu un elicopter pus la dispoziţie de către Inspectoratul General de Aviaţie.

“Am făcut săpături de fundaţie pentru cei nouă stâlpi de susţinere, dar şi de taluzare în partea de nord a platformei, pentru a reduce pe cât posibil înălţimea podelei faţă de sol. Stâlpii au fost îngropaţi la adâncimi între 100 şi 120 centimetri. Sondarea a presupus, cel puţin pentru stâlpii de sus, dislocarea şi îndepărtarea a zeci de pietre şi bolovani de diferite dimensiuni. A fost şi etapa care ne-a mâncat cea mai mare parte din energie”, precizează reprezentanţii Asociaţiei Montane Carpaţi.

Cu toate acestea, munca va continua, deoarece pentru reconstruirea refugiului sunt necesari 20.000 de euro. Până acum au fost strânşi aproximativ 5.000 de euro. Pentru donaţii a fost realizat şi un site dedicat.

Adăpostul va fi funcţional în primăvara anului viitor

Viitorul adăpost va avea, printre altele, luminator şi 14 locuri și va fi gata în primăvara lui 2022. Refugiul este foarte util pentru cei peste 1.000 de oameni ce traversează anual traseul de creastă din Făgăraş.

Şaua Scara, locul unde va fi poziţionat refugiul, se află în apropiere de vârful Negoiu şi Custura Sărăţii. Este una dintre cele mai sălbatice şi greu accesibile zone din întregul masiv. În plus, existenţa refugiului poate ajuta decisiv în acţiunile Salvamont de intervenţie în cazul unor accidente


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: