Internațional

Un procuror-șef din SUA a cerut demiterea lui Biden: a fost invocat amednamentul 25, care face referire la starea de sănătate a președintelui

Procurorul general al statului Virginia de Vest (SUA), Patrick Morrisey (republican), i-a cerut marți vicepreședintelui american Kamala Harris să invoce al 25-lea amendament împotriva președintelui Joe Biden, susținând că acesta nu este fizic capabil să își îndeplinească atribuțiile funcției, relatează presa americană.

Morrisey a susținut că sănătatea mintală a lui Biden este o preocupare serioasă după ce săptămâna trecută a fost publicat un raport de 388 de pagini al unui consilier, care îl descrie pe președinte ca fiind un „om bine intenționat, în vârstă și cu o memorie slabă”. Biden a ripostat agresiv împotriva acestei caracterizări.

„Declinul cognitiv al președintelui Biden îi îngrijorează foarte mult pe americani, mai ales în această perioadă în care națiunea noastră se confruntă cu criză după criză, atât aici, cât și în străinătate”, a scris Morrisey. „Avem nevoie de un președinte care să fie apt din punct de vedere mental”, a adăugat procurorul-șef.

Procurorul general republican a declarat că raportul „prezintă o imagine clară a unui președinte care nu este pregătit pentru această funcție”.

Raportul a fost întocmit în urma unei anchete care a durat un an de zile și care a vizat documente clasificate din perioada în care Biden a fost vicepreședinte, care au fost găsite în vechiul său birou și în casa sa privată din Delaware.  Vicepreşedinta Kamala Harris a denunţat vineri „motivaţiile politice” ale procurorului special Robert Hur, autorul acestui raport de investigaţie de 388 de pagini în care nu a recomandat urmărirea penală împotriva preşedintelui în vârstă de 81 de ani, dar l-a descris drept un „bărbat în vârstă, cu o memorie proastă”.

Ce spune cel de-al 25 Amendament?

Al 25-lea Amendament a fost adoptat de Congres în 1965 pentru a clarifica succesiunea prezidențială în urma asasinării fostului președinte Kennedy. De asemenea, a inclus o secțiune care permite vicepreședintelui și cabinetului să revoce un președinte din funcție dacă acesta este considerat incapabil fizic.

Puterea nu a fost folosită niciodată, dar a fost lansată de criticii anti-Trump după atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, inclusiv de fostul reprezentant Kevin McCarthy (R-Calif.), care a respins soluția ca fiind insuficient de rapidă.

O serie de alți republicani au adus în discuție, de asemenea, folosirea celui de-al 25-lea amendament împotriva lui Biden în ultimele săptămâni, inclusiv reprezentanta Claudia Tenney (R-N.Y.). Trump însuși a lansat această idee în septembrie anul trecut.

Context

Apelurile subliniază o concentrare asupra vârstei lui Biden atât în rândul legislatorilor, cât și al publicului larg. Criticile la adresa lui Biden s-au intensificat în ultimele săptămâni în urma unei serii de gafe de memorie.

Biden și campania sa au respins îngrijorările, în timp ce majoritatea americanilor, în majoritatea sondajelor, consideră că președintele este prea bătrân pentru a candida pentru realegere.

Joe Biden i-a confundat pe președinții Egiptului și, respectiv, al Mexiului, chiar în conferința de presă în care a dat asigurări că memoria sa este bună. Biden s-a referit la președintele egiptean Abdel Fatah El-Sisi ca fiind „președintele Mexicului”.

În a doua gafă recentă, Biden a vorbit despre o întâlnire cu liderii europeni morți. El s-a referit la François Mitterrand, care a murit în 1996, în loc de președintele francez Emmanuel Macron, și la regretatul Helmut Kohl în loc de fostul cancelar german Angela Merkel.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button