Internațional

Un pilot rus care a fugit în Ucraina după ce a părăsit liniile armatei sale cu un elicopter, găsit împușcat într-un garaj în Spania

Pilotul rus Maxim Kuzminov, care a deturnat un elicopter militar rusesc Mi-8 pentru forțele armate ucrainene în august 2023, a fost găsit mort în Spania cu mai multe răni prin împușcare, anunță ANSA.

Informația a apărut în mai multe ziare și agenții de presă online, inclusiv Nexta și agenția Tass, aceasta din urmă citând presa spaniolă.

Potrivit cotidianului spaniol Abc, cadavrul unui bărbat în vârstă de 33 de ani a fost găsit cu mai multe răni prin împușcare într-un garaj din Villajoyosa, în provincia Alicante. Tass citează apoi organul de presă Eureka News din Valencia, potrivit căruia – potrivit unor surse din cadrul Gărzii Civile spaniole – Kuzminov avusese în ultima vreme probleme cu drogurile și alcoolul.

În Rusia, împotriva tânărului – care s-a prezentat ca având 28 de ani – a fost deschis un dosar penal în baza unei norme privind ”trădarea de stat”, scrie Nexta. Doi tineri soldați care se aflau cu Kuzminov în elicopterul cu care a dezertat anul trecut au fost împușcați mortal după ce au aterizat în Ucraina.

La rândul său, serviciile secrete ucrainene au confirmat moartea lui Kuzminov. Acest lucru a fost raportat de purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare de la Kiev, Andriy Iusov, pentru Rbc-Ucraina.

Înainte de a deturna elicopterul, Kuzminov făcuse o înțelegere cu serviciile secrete ucrainene: în schimbul aparatului, el urma să primească o recompensă în bani de 18 milioane de grivne (aproximativ jumătate de milion de dolari) și documente noi.

Tânărul apăruse apoi într-un documentar ucrainean, „Piloți ruși doborâți”. Potrivit Euronews, el le spusese jurnaliștilor că fusese șeful forțelor aeriene din regiunea Amur, în Extremul Orient rusesc, și că ducea o viață destul de confortabilă în Rusia. Cu toate acestea, el s-a opus războiului: „Eram pe deplin conștient de ceea ce se întâmpla. Am decis de unul singur că era o crimă de război și că nu voi participa la el”. Soldatul și-a îndemnat apoi compatrioții și colegii să îi urmeze exemplul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button