Politică

Un nou jaf marca Ciucă-Ciolacu: Achiziționează 18 drone UAS Bayraktar TB2 cu 321 de milioane de dolari deși o dronă costă 5 milioane de dolari

Guvernul Ciucă-Ciolacu a dispus un nou jaf național din banii românilor. Cumpără drone turcești cu circa 15 miliaone de dolari bucata deși acestea costă 5 milioane de doalari bucata. Comisiile reunite de Apărare din Senat și Camera Deputaților au dat undă verde, prin vot unanim, pentru cumpărarea de către Ministerul Apărării a 18 drone militare turcești Bayraktar, potrivit unui document aflat pe ordinea de zi a Birourilor Permanente ale Parlamentului.

La 1 septembrie, Ministerul Apărării a cerut acordul parlamentului pentru achiziția a 3 sisteme Bayraktar TB2 cu câte 6 baterii, evaluate la 321 de milioane de dolari, se arată într-un document înaintat legislativului.

În valoarea estimată de 321 de milioane de dolari intră cele 18 drone, dar și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, ale căror valoare este la rândul ei estimată, potrivit Ministerului Apărării.

Potrivit siteurilor specializate în tehnică de luptă, prețul dronelor Bayraktar TB2 diferă în funcție de dotări, pleacă de la un milion de dolari în sus și pot ajunge la 5 milioane de dolari.

”Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării.

”Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button