Politică

Un nou eșec pentru Aurescu: Românii intră în continuare cu viză în SUA

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirmă că situaţia României privind obligativitatea obţinerii vizelor de scurtă şedere pe teritoriul SUA este una generată de legislaţia americană, care prevede o rată de refuz pentru vize de cel mult trei procente, Aurescu explicând că de trei ori mai mulţi români care aplică pentru viză în SUA nu îndeplinesc condiţiile pentru a o obţine. Ministrul subliniază că, în aceste condiţii, autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Washington vizează demararea unei campanii de informare, în aşa fel încât românii care nu îndeplinesc condiţiile de a intra pe teritoriul SUA să nu aplice, scăzând, astfel, rata de refuz.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, explică faptul că românii intră în continuare în categoria cetăţenilor care au nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite ale Americii din cauza unei legislaţii adoptate de Congresul American, iar în aceste codiţii executivul SUA nu are „marjă de manevră” în privinţa modificărilor. 

„Este, până la urmă, rezultatul unei legislaţii americane, care este destul de strictă şi care prevede o serie de condiţii. Noi am îndeplinit toate aceste condiţii prevăzute de legislaţia americană, cu excepţia condiţiei care se referă la rata refuz. Plafonul ratei de refuz prevăzut de legislaţia americană – adică transpus în procente numărul de vize care nu sunt acordate  atunci când se fac aplicaţii pentru aceste vize de scurtă şedere în Statele Unite – plafonul acesta este de trei la sută din numărul total de solicitări. În momentul de faţă, noi nu suntem la acest plafon. În momentul de faţă suntem în jur de 9-10 la sută, or, această situaţie  nu este imputabilă nici autorităţilor române, nici autorităţilor americane, ci se referă exact la situaţia neîndeplinirii condiţiilor de către cetăţenii români, fiecare în parte, care aplică pentru a obţine  viză”, a afirmat Bogdan Aurescu duminică, la emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv.

Ministrul de Externe a adăugat că a discutat subiectul vizelor cu oficiali americani, iar în perioada „imediat următoare” vor lucra „pentru a decela exact care sunt aceste motive pentru care sunt refuzate în jur de 9-10% dintre vizele cerute de cetăţeni români”, iar în funcţie de acestea va avea loc o campanie de informare comună, astfel încât românii să ştie care sunt condiţiile de intrare în SUA şi să nu aplice dacă nu au şanse de a obţine viza.

„Atunci, dacă fiecare cetăţean român ştie exact dacă se încadrează sau nu în aceşti parametri, ştie să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are şanse să fie acceptată şi în felul acesta procentul de refuz va scădea”, a explicat ministrul. Aurescu a menţionat că, de-a lungul discuţiilor cu oficiali americani, au fost luate în discuţie posibilitatea de exceptare de la rata de 3% sau varianta în care să se poată admite intrarea cetăţenilor unui stat puternic aliat, partener strategic important al SUA, însă aceste iniţiative „nu au avut foarte mult succes în Congres”, iar după schimbarea legislativului american, nu au fost păstrate ca iniţiative pe agenda Congresului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button