Știrile 60m.RO

Un nou detaliu de procedură omoară dosarele de corupție! Consecința: Fostul primar Cristian Poteraș și Paul Stănescu, nașul lui Dragnea junior, scapă de dosarul Pasteur, cu prejudiciu de peste 26 de milioane de euro

Un nou trend începe să prindă contur în instanțe: judecătorii restituie la parchet dosarele de corupție pe motiv că au fost redeschise de șeful DNA, nu de procurorul imediat ierarhic superior procurorului care a dispus iniţial clasarea, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Instanțele aplică retroactiv un RIL – recurs în interesul legii, o decizie de interpretare a legii – dat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe 14 septembrie 2020, potrivit căruia dosarele pot fi redeschise doar de șeful imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea, nu de către șeful parchetului.

Cazul dosarului Pasteur. Pe 5 noiembrie 2021, un judecător de cameră preliminară al Curții de Apel București a anulat și restituit definitiv la DNA dosarul privind retrocedarea frauduloasă a unor terenuri ale Institutului Pasteur. Prejudiciul: peste 26 de milioane de euro.

În septembrie 2018, fostul primar al Sectorului 6, Cristian PoterașPaul Sorin Stănescu, nașul lui Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, și Narcisa Georgescu, o apropiată a Elenei Udrea și fostă șefă a Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare, au fost deferiți Justiției pentru acuzaţii de corupţie privind retrocedarea frauduloasă a unor terenuri de 19 hectare ale Institutului Pasteur din București. Detalii aici.

”Admite excepția invocată de inculpatul Poteraş Constantin Cristian, de nelegalitate a Ordonanţei nr. 276/C/2016 din data de 04.02.2016 emisă de Procurorul Şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupție prin care s-a dispus infirmarea în întregime a soluţiei de clasare (neînceperea urmăririi penale) dispusă la data de 02.12.2013 în dosarul nr.281/P/2009 a Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei.

Constată nulitatea absolută a Ordonanţei nr. 276/C/2016 din data de 04.02.2016 emisă de Procurorul Şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticorupție, precum şi a tuturor actelor subsecvente acestei ordonanţe, inclusiv a rechizitoriului nr.281/P/2009 din 26.09.2019 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia Naţională Anticoruptie, privind pe inculpaţii Poteraş Constantin Cristian, Grecu Lucian Viorel, Stănescu Paul Sorin, Georgescu Valentina Narcisa şi Georgescu Bogdan.

Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcţia Naţională Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei. Cheltuielile judiciare efectuate rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 05 noiembrie 2021”, a fost decizia definitivă a judecătorului de cameră preliminară a Curții de apel București din 5 noiembrie 2021.

NOTĂ: Camera preliminară este faza procesului penal în care se analizează legalitatea administrării probatoriului înainte de judecata propriu-zisă, pe fond.

Judecătorul de cameră preliminară a anulat practic tot dosarul pe motiv că a fost redeschis în 2016 de șefa DNA Laura Codruța Kovesi, nu de către procurorul imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea în 2013. Adică, cererea de redeschidere nu a fost făcută de șeful Secției a I-a a DNA de Combatere a Corupției, ci de şefa DNA, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare.

Instanța a aplicat retroactiv RIL-ul din septembrie 2020 al ÎCCJ care spune că dosarele pot fi redeschise doar de șeful imediat ierarhic superior procurorului care a dispus clasarea, nu de către șeful parchetului.

Mai mult – au explicat sursele G4media.ro – decizia lui Kovesi din 2016 de redeschidere a dosarului Pasteur a fost confirmată de o instanță. ”Prin decizia de anulare a dosarului și restituire la DNA din 5 noiembrie 2021, judecătorul de cameră preliminară al Curții de Apel București a nesocotit principiul neretroactivării unei dispoziții de drept procesual penal și autoritatea de lucru judecat. Parctic, a anulat o decizie a altei instanțe, din 2016, aplicând retroactiv o interpretare a legii din 2020”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Consecința: Inculpaţii au scăpat de dosarul cu prejudiciu de peste 26 de milioane de euro

De ce? Întrucât  – au explicat aceleași surse judiciare pentru G4media.ro – prin decizia de anulare a dosarului, a fost eliminată întreruperea prescripției speciale. Ca urmare, chiar dacă acum procurorii ar vrea să refacă ancheta, dosarul ar fi prescris. Cel puţin cu privire la acuzaţiile de abuz în serviciu şi luare de mită. Rămâne de văzut ce se va întâmpla şi cu acuzaţiile de spălare de bani ( fiind vorba de o infracţiune continuată), în situaţia în care infracţiunile-predicat (abuz şi luare de mită) au picat. „În perioada 2009 – 2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obținut în acest mod, în cuantum de 4.647.220 euro, către conturi bancare din Elveția și ulterior în Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde proveniența ilicită a sumelor”, arătau procurorii în comunicatul din 2018 de la trimiterea cazului pe masa judecătorilor.

Cine e judecătorul care a dispus anularea şi restituirea la DNA a dosarului Pasteur

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a venit după ce, în mai 2019, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a constat legalitatea administrării probatoriului și a dispus începerea judecății pe fond. Decizia Tribunalului a fost atacată însă de inculpați la CAB și s-a ajuns la decizia de anulare și restituire a dosarului din 5 noiembrie 2021.

Magistratul care a luat decizia de anulare şi restituire la DNA a dosarului Pasteur este Nicoleta Nolden (fostă Cristuş), o judecătoare apropiată de fosta șefă CSM, Lia Savonea, și fostă consilieră a ministrului Justiției Cătălin Predoiu și a premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

Este de precizat că, anul trecut, judecătoarea Nolden a anulat şi decizia Tribunalului București de ne-eliberare din penitenciar a lui Liviu Dragnea, a dispus rejudecarea și strămutarea la Tribunalul Giurgiu. Consecința a fost că Dragnea a fost eliberat mai repede din pușcărie de către Tribunalul Giurgiu. Vezi detalii despre judecătoarea Nolden aici.

Un alt caz, o decizie similară. În martie 2021, Înalta Curte a anulat și a restituit la DNA un dosar al fostului șef ANAF, Șerban Pop. Motivul: În 2019, cazul a fost redeschis de șeful DNA, nu de șeful direct al procurorului care a clasat inițial dosarul, în 2016.

Judecătorul de cameră preliminară al Înaltei Curți a anulat decizia magistratului de cameră preliminară de la Curtea de apel București, care în 6 aprilie 2020, constatase legalitatea administrării probelor și dispusese începerea judecății.

Fostul șef al ANAF, Șerban Pop, era acuzat că a primit mită 2,5 miliioane de euro. Detalii aici.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button