Social

Un nor toxic din Ucraina poate ajunge în România! Ucrainenii, sfătuiți să nu consume produse din gospodăriile locale!

Un nor toxic ce conține monoxid de carbon și alți compuși chimici, care s-a format deasupra Ucrainei, ar putea fi transportat de curenți și deasupra altor țări, printre care și România.

Specialiștii spun că norul toxic, produs foarte probabil din cauza exploziilor din timpul războiului, ar putea ajunge în Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria, România și Republica Moldova, potrivit antena3.ro.

Ucrainenii care au interacționat deja cu atmosfera poluată de nor sunt sfătuiți să nu consume animale, fructe sau legume din producția locală.

Cu toate acestea, dintr-o analiză a experților de mediu, norul din Ucraina nu ar avea un impact foarte mare asupra atmosferei din țara noastră, dacă ar ajunge deasupra României.

”Este foarte important să înțelegem că valoarea maximă zilnică este de 10 mg pe metru cub pentru monoxidul de carbon, pe când, pe aceste hărți, vedem 1 mg, adică suntem mult sub media care ar trebui să ne îngrijoreze. În momentul de față, nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. (…) Încă nu a ajuns la noi. (…) Chiar dacă ajunge la noi, nu cred că o sa avem probleme”, a menționat Lorant Fultop, președintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Foto: antena3.ro

La rândul său, analistul militar, Ion Petrescu, a spus vineri că norul toxic s-ar afla la peste 270 de Cernăuți, la o distanță de 250 de kilometri la granița dintre România și Ucraina.

”Norul respectiv este în zona Lvov. Distanța de la Lvov la Cernăuți este de 279 de kilometri. Norul s-a deplasat inițial la o distanță de 250 de kilometri la granița dintre România și Ucraina și, conform informațiilor pe care le avem acum, mișcarea lui este spre sud, dar încă nu a părăsit teritoriul Ucrainei. Cetățenii din zonă au primit sugestia să nu consume animale locale și să nu folosească legume și fructe din producția locală”, a declarat Ion Petrescu, analist militar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button