Un europarlamentar FIDESZ atrage atenția: Corupția este sistemică la Bruxelles
Corupția este sistemică la Bruxelles, a declarat pentru Radio Kossuth din Budapesta Balázs Hidvéghi, referitor la scandalul legat de călătoriile gratuite ale mai multor oficiali ai Comisiei Europene, informează Rador.
Potrivit europarlamentarului FIDESZ, este inacceptabil ca unii oficiali să vină la negocieri cu mize serioase, în timp ce cealaltă parte plătește pentru călătoria lor. În asemenea condiţii nu se poate discuta nepărtinitor. În opinia sa, este abuz de putere şi faptul că la Bruxelles are loc „o campanie de răzbunare politică împotriva Ungariei și Poloniei, faptul că ne şantajează şi ne ameninţă”.
„Corupția este sistemică la Bruxelles. Știm asta de la început, nu mai este vorba de unul sau doi europarlamentari care au greşit, au cedat tentaţiei și au acceptat bani de mită. Ideea este că întregul proces decizional de la Bruxelles este corupt”, a afirmat europarlamentarul ungar, care a adăugat: „Este nevoie de o schimbare cuprinzătoare, deoarece acesta nu poate fi susținut și nu merită încrederea oamenilor. La alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor vom avea ocazia să dăm un răspuns ferm la aceste probleme”.
Politico: Gratuitățile de călătorie ale eurocraților provoacă un nou scandal la nivelul UE
Deputații au criticat Comisia Europeană după ce POLITICO a dezvăluit că oficialii dintr-un singur departament au efectuat 150 de călătorii gratuite numai anul trecut. Comisia Europeană va trebui să clarifice cât de multe călătorii gratuite au acceptat oficialii pentru lobbyiști și firme de avocatură, după ce POLITICO a descoperit că angajați dintr-un singur departament au făcut zeci de călătorii plătite din bani nejustificați.
Funcționarii UE din domeniul concurenței au participat anul trecut la 150 de misiuni care au fost „total sau parțial plătite de terți”, a declarat Comisia ca răspuns la o cerere POLITICO de acces la documente. Dintre acestea, 23 de misiuni au fost finanțate cel puțin parțial de firme de avocatură, companii de consultanță și grupuri industriale.
Dezvăluirile au stârnit îngrijorări în rândul politicienilor și al celor care militează pentru transparență, care se tem că relațiile sunt deja prea strânse între lobbyiștii din industrie și funcționarii UE responsabili de reglementarea unora dintre cele mai mari companii și a celor mai valoroase afaceri din lume.
„Acest lucru este deplorabil”, a declarat pentru POLITICO René Repasi, un membru german S&D din Parlamentul European. El a spus că riscul ca personalul să facă excursii plătite de firme care ar putea lucra pentru companii pe care Comisia le investighează „aruncă semne de întrebare asupra imparțialității” unității antitrust a Comisiei, cunoscută sub numele de DG Concurență. El nu a văzut o astfel de problemă în ceea ce privește acceptarea călătoriilor din partea universităților și „este chiar un lucru bun” pentru Comisie „să împărtășească cunoștințele sale cu studenții și cercetătorii”.
Dezvăluirile vor intensifica presiunea asupra marilor instituții ale Uniunii Europene, care se străduiesc deja să își restabilească reputația în ceea ce privește comportamentul etic, pe fondul unei serii de scandaluri care implică acuzații de corupție și conflicte de interese.
Luna trecută, Comisia și-a înăsprit propriile reguli privind cheltuielile de călătorie, după ce POLITICO a dezvăluit că fostul șef al UE pentru transporturi – Henrik Hololei – a semnat pentru propriile sale zboruri gratuite în Qatar. Funcționarii nu mai pot accepta călătorii sau cazări sponsorizate, cu excepția cazului în care acestea sunt plătite de universități, guvernele UE și de către organizațiile internaționale majore, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite sau G20.
„Nu știu cum de au crezut că este o idee bună”, a declarat Daniel Freund, deputat ecologist german. „Dacă cazul Hololei duce acum la schimbări de practică în Comisie, ei bine, era și vremea.”
Regulile interne ale Parlamentului privind călătoriile sunt mai clare: deputații europeni trebuie să declare public călătoriile, cazarea și indemnizațiile plătite de terți.
Comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că executivul UE va „examina” misiunile în care personalul a acceptat anul trecut deplasări de la firme de avocatură și grupuri industriale. „Trebuie să stabilim faptele”, a declarat ea pentru POLITICO după reuniunea săptămânală a Comisiei de la Strasbourg.
Ea a spus că este „prea devreme pentru a spune” dacă noile norme post-Hololei vor înăbuși capacitatea funcționarilor de a călători.
Cu toate acestea, alții au spus că efectele noului regim sunt deja evidente. Mai mulți funcționari au declarat că au fost nevoiți să se retragă de la conferințe sau să participe de la distanță, mai degrabă decât în persoană, din cauza bugetului limitat al Comisiei.
„Cred că este foarte important să nu ne înăbușim activitatea, deoarece fiecare misiune este justificată”, a declarat Vestager. „Nu călătorești de plăcere atunci când călătorești în interes de serviciu”, a adăugat ea. „Bineînțeles, vom analiza acest lucru pentru a vedea dacă lucrurile pot fi făcute diferit, așa cum ar trebui.”
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Arianna Podestà, a declarat că, în cazul în care au fost acceptate călătorii plătite, acest lucru s-a întâmplat „având în vedere scopurile de promovare și de sensibilizare ale misiunilor”. Acceptarea călătoriilor gratuite le-a permis funcționarilor „să concentreze bugetul Comisiei asupra misiunilor legate de investigații”, a spus ea.
Luarea de cuvânt la conferințe, susținerea de prelegeri și participarea la discuții academice „au reprezentat întotdeauna o parte importantă a activității de promovare a DG de Concurență”, a declarat Podestà săptămâna trecută. Deși acest lucru nu se va opri, Comisia urmărește acum, de asemenea, să își reducă amprenta de carbon și încurajează personalul să participe prin intermediul mijloacelor video, a spus ea.
Călătoriile plătite pentru puternicul departament de concurență al UE ar putea fi deosebit de sensibile, din pricina rolului său de aprobare a unor tranzacții de miliarde de dolari și de investigare a unora dintre cele mai mari companii din lume.