Știrile 60m.RO

Un deputat AUR acuză Primăria Cluj că propune soluții urbanistice fără fundamentare științifică

Deputatul Ilie-Alin Coleșa (AUR) consideră inoportună și insuficient fundamentată științific intenția Primăriei Cluj-Napoca de a aviza favorabil un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru complexul studențesc „Hașdeu”, prin care urmează să se construiască un nou cămin studențesc pe o actuală zonă verde, precum și supraetajarea căminelor deja existente.

Coleșa susține că zona în cauză nu s-a făcut un studiu de modelare matematică a traficului auto viitor și nici nu a fost luat în calcul impactul asupra mediului. Dacă va fi aprobat acest PUZ, urmează să se construiască un cămin studențesc de mari dimensiuni foarte aproape de alte clădiri din zonă, la mai puțin de 10 m față de acestea, iar o mare parte din actuala zonă verde care conține arbori seculari de talie mare și cu valoare dendrologică (tisa, stejar roșu, etc.) va dispărea.

Deputatul AUR consideră că este necesară construirea de noi locuri de cazare pentru studenți, având în vedere tendința de creștere a populației studențești a Clujului. Totuși, acesta susține că Primăria Cluj și Universitatea „Babeș-Bolyai” ar trebui să propună soluții tehnice care să nu implice distrugerea de spații verzi și apariția unei zone urbane nefuncționale, care să afecteze calitatea vieții locuitorilor

„Dacă Emil Boc vrea un Cluj verde și inteligent, așa cum afirmă, atunci ar trebui să propună soluții verzi și inteligente la problemele orașului, fundamentate pe studii serioase privind impactului pe care îl au asupra locuitorilor și a calității vieții acestora. Dacă ne limităm la a construi clădiri mai mari și mai aglomerate, prin distrugerea spațiilor verzi, înseamnă că nu gândim în perspectivă. De ce nu se ia în calcul construirea unui campus universitar nou, aerisit, în care să-ți facă plăcere să înveți, să trăiești și să te recreezi?” a declarat Coleșa. 

Back to top button