Știrile 60m.RO

Un bărbat din Singapore a recunoscut că făcea spionaj pentru China. Încerca să recruteze oficiali americani

Un bărbat din Singapore a recunoscut că a făcut spionaj în favoarea Chinei în SUA, timp de 4 ani. Este cel mai recent episod al tensiunilor din ce în ce mai mari între Washington și Beijing, relatează BBC.

Jun Wei Yeo, cunoscut și ca Dickson Yeo, a fost acuzat că s-a folosit de firma sa de consultanță politică pentru a colecta informații pentru serviciile de informații chineze.

Yeo a recunoscut că lucra pentru serviciile secrete chineze în scopul recrutării unor militari şi funcţionari guvernamentali americani care au acces la date sensibile. Suspectul a activat în SUA în perioada 2015-2019, printr-o firmă fictivă, înainte de a fi arestat.

Într-un alt incident, o cercetătoare din cadrul Armatei chineze care se ascundea într-un consulat al Chinei din SUA a fost arestată de autorităţile americane.

Juan Tang, o membră a Armatei chineze care lucra ca cercetătoare la Universitatea din California, este acuzată că a făcut declaraţii false în procedura de obţinere a vizei pentru accesul în SUA. Femeia, membră a Forţelor Aeriene chineze, a fost arestată la ieşirea din Consulatul Chinei din San Francisco, potrivit Financial Times, citat de Mediafax. Juan Tang este unul dintre cei patru membri ai Armatei chineze reţinuţi recent pentru fraude privind obţinerea vizelor. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă pedepse de până la zece ani de închisoare şi amenzi de 250.000 de dolari.

Informaţiile despre cele două cazuri intervin în contextul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Beijing. Administraţia Donald Trump a ordonat, miercuri, închiderea urgentă a Consulatului Chinei din oraşul american Houston. Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că din acest consulat se derulau activităţi de spionaj, inclusiv în efortul de aflare a unor informaţii despre proiectele de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus. Ministerul chinez de Externe a catalogat acuzaţiile drept „calomnii maliţioase”. În replică, China a închis Consulatul SUA din Chengdu.

Sursa: www.digi24.ro

  • De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mare
    România eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
  • ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construire
    În România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
  • România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și Ungaria
    România se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
  • Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severă
    România anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
  • Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penal
    Ceea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …
Back to top button