JUSTIȚIE

Un bărbat de 32 de ani din Lipova a fost omorât în bătaie, în sediul Poliției Locale Arad

Numai în urmă cu câteva zile circula în toată presa locală și națională o filmare cu un individ agresat în mașina de intervenție a Poliției Locale Arad, de agenții acestei instituții, în văzul tuturor, în zona Podgoria din municipiu – incident nici pe departe unul izolat, ci doar unul care a putut fi filmat de oricine. Mai există o filmare cu un alt incident de acest fel, în care se vede clar cum un polițist local imobilizează un individ, agresându-l și înjurându-l chiar în buricul târgului, pe Bulevardul Revoluției. Cine va dori să ancheteze și acest caz, poate solicita oficial înregistrarea evenimentului, potrivit Critic Arad.

Aceste metode au degenerat însă, vineri, 14 iulie, când doi polițiști de la Biroul de Ordine Publică (vezi aici și Am descoperit CEL MAI INUTIL BIROU DIN ARAD. Se numește BOPI, e înființat pe lângă lege, are 28 de angajați și, într-un an, nu a avut NICIO ACTIVITATE! ) al DGPLA au dus la sediul instituției un bărbat în vârstă de 32 de ani, căruia i-au aplicat corecții fizice până când acesta a intrat în stop cardio-respirator.

A fost solicitată intervenția ambulanței care l-a transportat de urgență la UPU a Spitalului Județean Arad, unde nu s-a mai putut face nimic, declarându-se decesul sâmbătă, 15 iulie. Conform protocolului, cadrele medicale au anunțat poliția și a fost întocmit un dosar penal în acest sens.

Cei doi polițiști locali implicați în moartea acestui bărbat sunt Florea Ciprian Nicolae și Liber Florin Nicolae.

Aceștia s-au prezentat și ei la UPU vineri seara, unul dintre acuzând faptul că a fost agresat de bărbatul decedat (stropit cu bere și lovit cu sticla). În cursul zilei de astăzi, aceștia nu s-au prezentat la program pe motiv de „șoc suferit”.

Cei doi polițiști locali l-au luat pe individ în mașina poliției locale, vineri seara, din zona Gării, după mai bine de câteva minute în care s-au chinuit să-l prindă, alergând printre mașini. Polițiștii locali susțin că bărbatul era un om al străzii, însă sursele noastre spun că acesta era un om liniștit, care locuia în orașul Lipova, pe strada Mărășești, nici vorbă să fie om al străzii. Numele său este Muszunye Mircea Vișan ( zis Vișinel).

După ce l-au prins și l-au băgat în duba poliției locale, l-au transportat la sediul DGPLA de pe strada Victoriei, unde au continuat să-l agreseze pentru a-l „liniști”. Numai că, așa l-au „liniștit” încât bărbatul în vârstă de 32 de ani afăcut spume la gură și  a intrat în stop-cardio-respirator chiar în sediul DGPLA, iar intervenția ambulanțierilor și a celor de la UPU nu a putut să-l salveze, fiinu-i declarat decesul sâmbătă dimineața.

Am solicitat de la IPJ Arad informații despre acest caz, adică dacă a fost deschis un dosar penal în cazul unui bărbat bătut in sediul Politiei Locale ( vineri seara) care a intrat in stop cardio acolo și a decedat la spital. Ce spune IPJ despre eveniment: 

„La data de 15 iulie a.c., personalul Spitalului Clinic Județean Arad a informat Inspectoratul de Poliție Județean Arad despre faptul că, la data de 14 Iulie a.c., un bărbat de 32 de ani a fost transport în stare de șoc la camera de urgențe, unde cel în cauză a decedat.

Din cercetări s-a stabilit faptul că, un bărbat de 32 de ani, din Arad, în timp ce se afla în sediul Poliției Locale, i s-ar fi făcut rău. Bărbatul este cunoscut ca și consumator de substanțe cu efect psihoactiv.

A fost dispusă efectuarea autopsiei în vederea stabilirii cauzei decesului și luarea măsurilor de urmare.

În cauză a fost întocmit un dosar penal, pentru clarificarea stării de fapt și luarea măsurilor legale, dacă se impun.” – ne-au transmis comunicatorii IPJ.

Cauza decesului

Conform surselor noastre, în urma efectuării autopsiei, cauza decesului a fost stabilită ca fiind „intoxicație cu substanțe psihoactive”, nu știm însă dacă au fost făcute referiri și la posibile urme ale vreunei agresiuni.  Raportul efectuat de Medicina Legală a fost transmis către IPJ Arad.

Evident, acest eveniment nefericit este în curs de mușamalizare la nivelul DGPLA, ca multe altele

Conform surselor noastre, acest eveniment apare pe filmările camerelor de supraveghere ale DGPLA, nu știm însă pentru cât timp, întrucât nu ar fi pentru prima oară când dispar înregistrări importante, chiar la „ordinul” directorului instituției.

Mai mult, problema care decurge din acest caz, este una și mai complicată: pregătirea polițiștilor locali pentru asemenea intervenții,

cine le face instructajul, cum li se face instructajul, de ce li se permite să depășească anumite limite ale atribuțiilor, de ce li se trec cu vederea din partea conducerii Poliției Locale asemenea „metode”. De ce nu solicită ajutor din partea celor calificați în interacțiunea cu persoanele recalcitrante, aflate sub influența alcoolului sau stupefiantelor, sau a acelor ce afecțiuni psihice?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button