Știrile 60m.RO

Umilitor pentru justiția din România. Fosta avocată a unor interlopi, Laura Vicol, cu drept terminat la privat, a condus ședința celor patru comisii din Parlament care au avizat propunerile de viitori judecători ai României la CEDO

Fosta avocată a unor lideri din lumea interlopă, Laura Vicol (PSD) , în prezent președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a condus ședința celor patru comisii de specialitate din Parlament, care au avizat propunerile de viitori judecători ai României la CEDO.

”Ședința comună a celor patru comisii s-a desfășurat în 15 și 16 februarie 20200. Președintele de ședință, doamna Laura Cătălina Vicol Ciorbă a solicitat candidaților să prezinte membrilor celor patru comisii cele mai importante realizări în domeniul specific”, se arată în avizul comun privind audierea candidaților pentru funcția de judecător la CEDO.

De notat că atât candidații din lista de trei propuneri, cât și cele două candidaturi de rezervă sunt magistrați, profesori universitari sau demnitari cu experiență. Laura Vicol s-a remarcat în activitatea profesională ca avocat al unor lideri ai lumii interlope ca frații Nuțu și Sile Cămătaru.

Într-un rechizitoriu, procurorii DNA au susținut că avocata se află ”în relație de subordonare” cu un alt interlop, care ar avea ”autoritate asupra acesteia”. Aceasta a făcut facultatea de drept la o universitate privată și un master la Spiru Haret, cunoscută ca ,,fabrica de diplome”, informează G4Media.ro.

După ședința de audiere, conform votului exprimat, membrii prezenți la ședința comună a celor patru comisii au hotărât să propună aviz favorabil pentru candidaturile lui Sebastian Rădulețu (66 voturi pentru), Bogdan Iancu (57 de voturi pentru) și respectiv aviz favorabil pentru candidaturile de rezervă ale lui Claudia Jderu (58 de voturi pentru) și Mihaela Tofan (51 de voturi pentru).

Pentru Răzvan Horațiu Radu membrii celor patru comisii au hotărât prin vot să propună aviz nefavorabil (29 de voturi pentru, 30 de voturi împotrivă și 14 abțineri).

Președinta Camerei Deputaților, Laura Vicol, s-a remarcat la audierile candidaților din Camera Deputaților prin faptul că inițial a anunțat un aviz pozitiv în cazul lui Horațiu Radu, care a fost transformat a doua zi într-unul negativ prin convocarea unei noi ședințe. Potrivit surselor G4Media.ro, Vicol ar încerca să o promoveze pe lista celor trei candidaturi care vor fi trimise de Guvern la CEDO pe Claudia Jderu, judecător la Curtea de Apel, secția penală.

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au trimis, pe 8 februarie, Comisiei Juridice, de disciplină și imunități, Comisiei pentru Drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale ale Camerei deputaților și Comisiei Juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări și Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități ale Senatului propunerile de candidaturi primite din partea Guvernului României pentru funcția de judecător la CEDO. După audierea candidaților cele patru comisii au întocmit un aviz comun.

Avizul Parlamentului este consultativ. Lista cu cele trei propuneri a fost aprobată de guvern în ședința din 15 decembrie 2021: Sebastian Rădulețu, Bogdan Iancu, Răzvan Horațiu Radu. Propunerile de rezervă aprobate au fost Claudia Jderu și Mihaela Tofan.

Lista de trei candidati trebuie prezentată Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Termenul limită pentru transmiterea listei cu trei propupneri este 5 mai 2022.

Mandatul Iuliei Motoc, judecătorul ales în numele României la CEDO, va expira la data de 17 decembrie 2022. Judecătorul român la CEDO, Iulia Motoc, a explicat pe Facebook că instanţa de la Strasbourg recomandă prezenţa femeilor pe lista propunerilor trimise de Guvern la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care va face alegerea finală.

Sursa foto: G4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button