Politică

UE vrea o CIA europeană

UE are planuri pentru crearea unui serviciu special european, un fel de CIA a Europei, după cum scrie Politico.eu. Este vorba despre una dintre propunerile dintr-un raport redactat de fostul președinte finlandez Sauli Niinsto, un raport despre ”Întărirea Pregătirii și Alertei Militare și Civile”. Pe platformele de socializare au apărut comentarii satirice: ”Dar există deja o agenție de tipul CIA care operează în toată Europa. Se numește CIA”.

Fostul președinte finlandez solicită o abordare ”comprehensivă a pregătirii”, pentru ca se asigura că ”UE funcționează în toate circumstanțele” printr-un răspuns integrat la crize transfrontaliere. Este o abordare care ar trebui să cuprindă colaborarea între toate sectoarele guvernamentale și societate, care să permită participarea cetățenilor, a sectorului privat și a autorităților publice. Termenii propunerii sunt vagi, cerând promovarea ”culturii vigilenței” în instituțiile europene și în rândul cetățenilor, investiții pe termen lung în infrastructura critica si apărare și ”întărirea capacității de schimb de informații în UE”. Articolul publicat de Politico.eu a abordat doar ultimul aspect din raportul lui Niinsto.

Un asemenea serviciu european de informații nu ar fi neapărat un pas în direcția așa-zisei autonomii strategice a UE, pentru că raportul arată că trebuie ”întărită cooperarea UE-NATO”, ceea ce înseamnă și întărirea cooperării acestei potențiale agenții europene cu CIA. Guvernele UE oferă deja informații partenerilor americani, care sunt legați de restul statelor Five Eyes (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă). În acest mediu al serviciilor secrete nu avem de-a face întotdeauna cu un dublu sens al circulației informațiilor. Mai mult, SUA au ajuns să-și spioneze partenerii din Europa. În 2015 a izbucnit scandalul spionării de către NSA a cancelariei Gremaniei, vreme de decenii. Apoi, în 2021, au apărut informațiile despre cum SUA au spionat-o pe cancelara Angela Merkel prin intermediul serviciilor secrete daneze.

Oricum, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că o asemenea agenție europeană de informații nu ar putea apărea curând, din cauza opoziției multora dintre statele UE. Apare apoi și problema cheltuielilor, bugetele statelor UE fiind deja sub presiune în domeniul informativ și militar. Pe acest fond, ar avea ecou puternic vocile care critică un asemenea proiect pus la cale de un guvern supranațional cu un considerabil deficit democratic.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button