InternaționalȘtirile 60m.RO

UE se confruntă cu o recesiune mai profundă decât se aștepta

Criza economică declanșată de pandemia de coronavirus va împinge Europa într-o recesiune mai profundă decât se credea inițial, a spus Comisia Europeană. Unele economii sunt de așteptat să reziste mai bine decât altele.

Economia zonei euro va cădea într-o recesiune mai profundă în acest an decât se credea inițial, iar recuperarea din 2021 va fi mai puțin robustă, potrivit unei prognoze economice actualizate publicate marți de Comisia Europeană.

Prognoza revizuită prevede că economia celor 19 națiuni care folosesc euro va scădea cu 8,7% în 2020 înainte de a se recupera cu o rată de creștere de 6,1% anul viitor.

Pentru cele 27 de țări care sunt în UE, o scădere de 8,3% este de așteptat în 2020, înainte de a crește cu 5,8% în 2021.

Înseamnă că, în 2021, Europa se va situa în continuare mai rău economic decât înainte de izbucnirea globală a COVID-19 pe glob si instituirea restricțiilor care au redus drastic comerțul.

În mai, Comisia a prezis o scădere generală de 7,7% în 2020 și o revenire de 6,3% anul viitor.

„Impactul economic al restricțiilor este mai sever decât ne așteptam inițial”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, într-un comunicat lansat asupra prognozelor actualizate.

„Prognoza de vară arată, în primul rând, că drumul către redresare este încă pavat cu incertitudine”, a declarat comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, la o conferință de presă la Bruxelles. „Diferențele preconizate între statele membre au devenit de asemenea mai mari.”

Se preconizează că economiile Franței, Italiei și Spaniei se vor contracta cu peste 10% înainte de o recuperare parțială anul viitor.

Germania, cea mai mare economie a Europei, este atinsă de o contracție relativ ușoară de 6,3% în acest an, urmată de o revenire de 5,3% în 2021.

Raportul spune că Olanda și Polonia se pot aștepta la contracții mai puțin extreme.

„Răspunsurile politice din toată Europa au contribuit la ameliorarea loviturii pentru cetățenii noștri, totuși aceasta rămâne o poveste a divergenței, inegalității și nesiguranței crescânde”, a spus Gentiloni.

„Acesta este motivul pentru care este atât de important să ajungem la un acord rapid cu privire la planul de recuperare propus de Comisie – să injectăm atât încredere, cât și noi finanțări în economiile noastre în acest moment critic”, a adăugat el.

Prognozele revizuite se bazează pe o serie de „ipoteze critice”, inclusiv o a doua undă de infecții care ar declanșa noi restricții.

Ca riscuri principale, raportul menționează șomajul, insolvențele corporative, absența unui acord între Marea Britanie și UE și intensitatea crescândă a focarului din SUA.

„La nivel global, rata în continuă creștere a infecțiilor, în special în Statele Unite și pe piețele emergente, a deteriorat perspectivele globale și este de așteptat să acționeze ca o influență asupra economiei europene”, se arată în raport.

Back to top button