UE nu reușește să coordoneze deschiderea granițelor din cauza concurenței turistice

Uniunea Europeană nu poate să se coordoneze pentru redeschiderea frontierelor întrucât țările au intrat într-o formă de concurență turistică, a declarat sâmbătă șeful diplomației belgiene, Philippe Goffin.
„Noi suntem printre solicitanții unei astfel de coordonări, dar nu funcționează. Anumite țări au intrat într-o formă de concurență turistică”, a declarat el într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.
Miniștrii de interne au încercat să ajungă vineri la un acord pentru redeschiderea coordonată a frontierelor interne și externe ale UE, închise din luna martie pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
Majoritatea statelor a acceptat data de 15 iunie pentru ridicarea controalelor și a restricțiilor de circulație instituite în cadrul spațiului Schengen, dar unele state preferă să decidă singure.
„Atunci când Italia anunță prima redeschiderea frontierelor sale pe 3 iunie, face asta și pentru a lansa un apel către turiști”, a subliniat ministrul belgian.
„Fiecare a gestionat această criză într-un mod foarte autonom, pentru că situația nu este la fel peste tot”, a explicat el.
„Marele ducat al Luxemburgului nu și-a închis niciodată frontierele. Germania și-a închis foarte strict frontierele, după care a fost printre primele care a pledat pentru redeschidere. Noi, belgienii, am pledat pentru coerență europeană. Asta, în mod evident, nu a fost posibil”, și-a exprimat el regretul.
„În ceea ce privește redeschiderea frontierelor UE spre exterior, Belgia va lua o decizie în lumina recomandărilor Comisiei Europene. Rămân optimist în privința capacității Europei de a anunța o dată comună”, a conchis el.
Interdicția călătoriilor neesențiale spre UE instituită pe 17 martie a fost prelungită până la sfârșitul lunii iunie pentru a permite buna pregătire a unei deschideri progresive a frontierelor externe.
Însă Grecia, a cărei economie depinde de turism, și-a anunțat decizia de a relua călătoriile aeriene de la 15 iunie într-o serie de țări terțe precum Australia, China și Coreea de Sud.
Sursa: www.euroactiv.ro
- Avizul de mediu – șpagă legalizată. Statul român își sabotează propriii cetățeniAgențiile pentru Protecția Mediului, în loc să protejeze natura, au ajuns să polueze economia românească. Cu birocrație, abuzuri și blocaje intenționate. Obținerea unui simplu aviz de mediu poate dura astăzi 2 sau chiar 3 ani, nu din lipsă de resurse, ci dintr-o practică organizată: întârzierea deliberată pentru a forța antreprenorii să ofere șpagă. Este o …
- Nicușor Dan, redus la tăcere în direct! Ce i-a făcut Bolojan în fața camerelorScene surprinzătoare la congresul PNL: președintele Nicușor Dan a fost împiedicat să vorbească chiar de propriul premier. Ilie Bolojan a intervenit ferm, de mai multe ori, pentru a-i bloca accesul la microfon, sub privirile uimite ale presei și ale colegilor de partid. Congresul PNL s-a transformat într-un spectacol politic fără precedent. Președintele, Nicușor Dan, a …
- Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. 1,8 milioane de angajați rămân fără beneficii realeMajorarea salariului minim pe economie aplicată la 1 ianuarie 2025 este anulată de măsurile de austeritate anunțate de guvernul condus de Ilie Bolojan. Deși salariul net a crescut cu aproximativ 200 de lei, inflația cumulată și noile taxe vor neutraliza complet acest câștig, afectând direct peste 1,8 milioane de români, potrivit calculelor Blocului Național Sindical. …
- Salarii de lux pe bani publici: ‘Împăratul bugetarilor’ câștigă dublu față de premier, în ciuda pierderilor financiare ale instituției”Adrian Victor Vevera, directorul Institutului pentru Cercetare în Informatică (ICI), instituție aflată în subordinea Guvernului, încasează lunar un venit net de aproximativ 35.000 de lei, dublu față de salariul prim-ministrului României. Situația sa nu este singulară, alte exemple de bugetari cu remunerații uriașe și opacitate financiară fiind semnalate în mai multe instituții de stat, în …
- Disensiuni în conducere: Nicușor cu echipa USR la Berlin, Bolojan rămâne în București cu pachetul de austeritateRuptura dintre președintele Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan devine tot mai vizibilă. În timp ce șeful statului pleacă într-o vizită oficială în Germania alături de liderii USR, premierul anunță de la Palatul Victoria al doilea pachet de măsuri de austeritate. Cei doi nu se mai sincronizează nici măcar în aparițiile publice, iar divergențele de …