UE nu-l recunoaşte pe Lukaşenko drept președinte al Belarusului şi pregăteşte sancţiuni, a anunțat șeful diplomației europene

Uniunea Europeană nu-l recunoaşte pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedinte al Belarusului şi se pregăteşte să impună importante sancţiuni responsabililor regimului din această ţară, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse.
„Considerăm că alegerile din 9 august sunt frauduloase şi nu-l recunoaştem pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului”, a declarat spaniolul Josep Borrell în timpul unei dezbateri în Parlamentul European în sesiune plenară la Bruxelles.
„Suntem în curs de adoptare a sancţiunilor vizând un număr semnificativ de responsabili pentru violenţe, represiune şi falsificarea rezultatelor alegerilor”, a adăugat el.
„Aceste sancţiuni ar trebui adoptate înaintea Consiliului European organizat pe 24 şi 25 septembrie la Bruxelles dacă vrem să menţinem credibilitatea europeană”, a precizat el. Decizia ar trebui luată în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE lunea viitoare la Bruxelles, menţionează AFP.
„Vrem o soluţie care să permită sancţiuni împotriva Turciei şi Belarusului în acelaşi ritm”, a subliniat el.
UE procedează de asemenea la o examinare a relaţiilor sale cu Belarus pentru a „identifica domeniile în care contactele ar trebui suspendate sau revizuite. Cele în care are interes să iniţieze şi chiar să intensifice contactele şi să sprijine poporul şi societatea civilă belarusă şi domeniile în care UE poate oferi asistenţă suplimentară dacă există o evoluţie către un nou Belarus democratic”, a adăugat spaniolul.
Josep Borrell a denunţat continuarea represiunii în Belarus unde „peste 7.500 de manifestanţi paşnici au fost arestaţi şi 500 de cazuri de tortură au fost înregistrate şi documentate”.
„Dacă situaţia continuă să se deterioreze, vor fi luate în considerare sancţiuni suplimentare (…). Cerem autorităţilor din Belarus să găsească o ieşire din criză punând capăt violenţei şi detenţiilor ilegale şi stabilind un dialog naţional incluziv”, iar UE este gata să „susţină orice iniţiativă credibilă” în această direcţie, a precizat şeful diplomaţiei europene.
„Noi alegeri sub supravegherea OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) ar fi cea mai bună soluţie, dar până acum nu am reuşit să luăm legătura cu autorităţile din Belarus la niciun nivel”, a deplâns el.
„Determinarea lui Lukaşenko de a rămâne la putere cu sprijinul aparent din ce în ce mai mare din partea Moscovei face ca toate acestea să fie dificile”, a conchis Borrell, a doua zi după o întâlnire între preşedintele Belarusului şi omologul rus Vladimir Putin.
Sursa: Agerpres
- Antonescu recunoaște: nu mai avem diplomație economică. Adică ambasadele PSD-PNL sunt inutileCrin Antonescu, într-un moment rar de sinceritate, a admis public că România nu mai are diplomație economică. Tradus pe românește: zecile de ambasade și consulate, populate de pilele PSD-PNL, sunt doar decor. O rețea întreținută din bani publici, fără rezultate reale pentru economia țării. După ce au umplut posturile diplomatice cu activiști de partid, guvernele …
- George Simion atacă manevrele sistemului: ”Boc la CCR? O manevră politică periculoasă pentru România!”Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a afirmat miercuri, la Parlament, că Emil Boc ar putea fi o variantă de luat în calcul pentru un post de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR). Emil Boc, omul care a adus atâtea măsuri dure pentru români, ar putea ajunge judecător CCR, ceea ce ar fi o manevră politică periculoasă …
- Rusia lansează o amenințare la adresa SUA: Orice atac asupra Iranului va duce inevitabil la o catastrofă globală ireversibilăRusia a declarat joi că amenințările cu lovituri militare împotriva Iranului, aliatul său, sunt inacceptabile și a avertizat că un atac asupra Republicii Islamice ar putea duce la consecințe potențial catastrofale, în special dacă ar fi vizate instalații nucleare, transmite Reuters. Președintele american Donald Trump a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și sancțiuni secundare dacă Teheranul nu ajunge …
- Criza politică și instabilitatea economică amenință stabilitatea României: Provocările actuale în 2025În ciuda unei creșteri modeste a PIB-ului estimată pentru acest an, România se află într-un pericol economic iminent din cauza instabilității politice, scăderii investițiilor și riscurilor externe. Chiar și așa, experții spun că ritmul de creștere economică rămâne mult sub potențialul real al țării, iar viitorul apropiat aduce vești îngrijorătoare pentru populație și afaceri. În …
- Guvernul sacrifică mii de angajați de la Poșta Română, desființând 75% din posturi, dar politicienii și funcționarii guvernamentali rămân intangibiliGuvernul României aplică reduceri masive de personal în cadrul Poștei Române, trimițând acasă mii de angajați, dar protejează în continuare privilegiile politicienilor și funcționarilor guvernamentali. În timp ce economia ar putea fi afectată de aceste măsuri, statul preferă să sacrifice pe cei care lucrează direct cu cetățenii, în loc să regândească întregul sistem birocratic. Guvernul …