UE acuză România că are o strategie de respingere a migranților de la frontiere

Distribuie acest articol!

Presa franceză scrie că respingerea migranților este orchestrată de unități speciale ale poliției și că România ar avea o strategie antimigranți.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat joi că este ”extrem de îngrijorată” în urma informaţiilor din presă referitoare la noile metode ilegale, uneori violente, de respingere a migranţilor la frontierele UE, în special în Grecia şi Croaţia, solicitând acestor ţări să investigheze situaţia, relatează AFP.

Anchete publicate miercuri în mai multe mass-media, între care revista germană Spiegel şi cotidianul francez Liberation, bazându-se în special pe înregistrări video, indică o strategie de respingere a migranţilor orchestrată de ”unităţi speciale” ale poliţiei, susţinute parţial prin fonduri UE, în Croaţia, Grecia şi România.

Aceste presupuse respingeri ”ne afectează cu adevărat reputaţia ca Uniune Europeană”, a declarat oficialul suedez, înaintea unei întâlniri cu miniştrii de interne grec şi croat.

Ea şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu o posibilă ”utilizare abuzivă a fondurilor europene” alocate acestor state membre, reamintind că UE poate suspenda plăţile în cazul încălcării statului de drept.

‘O parte din aceste informaţii sunt şocante şi sunt extrem de îngrijorată”, a reacţionat Ylva Johansson, în timp ce astfel de acuzaţii sunt obişnuite. ”Desigur, acest lucru trebuie investigat”, a spus ea, în ajunul unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor de interne din UE, relatează Agerpres.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: