UE a amânat decizia privind redeschiderea frontierelor externe

Europenii nu au ajuns la un acord asupra unei liste de țări în care numărul de infectări COVID-19 a scăzut atât de mult încât ar ar fi sigur ca rezidenții acestora să redobândească dreptul de a călători în Uniunea Europeană de la 1 iulie.

Statele membre au discutat o listă de țări considerate „sigure”, dar nu au ajuns la un acord asupra acesteia sâmbătă, astfel că o decizie a fost amânată până luni, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP.

Vineri seară, ambasadorii statelor din UE și spațiul Schengen au propus o listă cu circa 15 state, care includea China (din care a pornit epidemia de coronavirus) sub anumite condiții, dar excludea SUA, țară în care s-au înregistrat mai mult de un sfert dintre cazurile de COVID-19 și decesele provocate de această boală la nivel mondial.

Președinția croată a UE le-a dat termen statelor membre până sâmbătă seară pentru a se pronunța printr-un vot, dar unele dintre acestea au solicitat mai mult timp, scrie Agerpres.

„Consultările continuă și se vor prelungi până luni”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică europeană.

„Este dificil de prezis un final, dar președinția speră să se poată trece luni la vot”, a adăugat sursa.

Propunerea vizează reluarea călătoriilor neesențiale din 14 țări (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay) la care se adaugă China, sub rezerva reciprocității, potrivit unei surse diplomatice. Călători din Andorra, Monaco, Vatican și San Marino ar urma să fie de asemenea admiși.

Lista nu include SUA, dar nici Brazilia sau Rusia, și ar urma să fie revizuită la fiecare două săptămâni.

Controlul la frontieră este o competență națională a statelor membre, dar UE se străduiește să se coordoneze cât mai bine, în contextul în care libera circulație se reia în spațiul Schengen odată cu ridicarea restricțiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.

Călătoriile neesențiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniți din țări a căror situație epidemiologică este asemănătoare celei a UE, unde pandemia s-a stabilizat, sau chiar mai bună.

Unele țări turistice se arată dornice să-și redeschidă frontierele cât mai rapid. Grecia a început de la 15 iunie să-și redeschidă aeroporturile pentru mai multe țări din afara UE, printre care China, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

Propunerea europeană stabilește mai multe criterii epidemiologice pentru ca o țară să fie inclusă pe listă, printre care: o rată de noi cazuri de COVID-19 apropiată sau care să nu depășească 16 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, dar și o tendință de stabilizare sau scădere a cazurilor de infectare, precum și aplicarea de măsuri de combatere a pandemiei, precum efectuarea de teste.

Mai multe state membre au considerat însă „problematică” fiabilitatea datelor epidemiologice furnizate de statele terțe, în special de China, mai scrie Agerpres.

Sursa: wwww.agerpres.ro

 • Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, moschee în curând?
  Cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei a studiat joi o cerere de reconversie în moschee a Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, o măsură pe care președintele Recep Tayyip Erdogan o cere intens, cu riscul de a stârni tensiuni cu mai multe țări, scrie AFP.Consiliul de Stat a analizat această cerere formulată de mai multe
 • Rezultatele finale ale referendumului pentru reforma constituțională din Rusia: 77,92 % dintre ruși susțin modificările
  Ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei, ceea ce îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, potrivit numărătorii finale difuzate joi, rezultat calificat de opoziţie drept „mincinos”, informează AFP. Opozantul rus Aleksei Navalnîi a calificat acest vot drept „o enormă minciună”, invitându-şi susţinătorii să se mobilizeze pentru viitoarele
 • Confuzie în presă privind legea pensiilor. Au încurcat Rep. Moldova cu România
  Încurcături privind legea pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice a României a avut o poziție după ce în mass-media au apărut informații conform cărora, începând cu data de 1 iulie, legea pensiilor se modifică. Instituția a explicat că știrile aveau legătură cu sistemul de pensii din Republica Moldova, nu din România, scrie Infoprut. „Informaţiile apărute
 • Dan Dungaciu despre situația din Rep. Moldova: S-a depăşit o linie roşie, asistăm la o confruntare între mafioți
   în Republica Moldova, asistăm la o confruntare între mafioți. Astfel a comentat Dan Dungaciu, analist politic de la București, incidentele care au avut loc astăzi pe scena politică de la Chișinău.  „Este ca şi cum statul acţionează în felul următor: te lupţi cu mafioţii răpindu-le familia sau dacă un terorist acţionează, răspunsul statului este să
 • BERD și BEI oferă fonduri pentru fermierii români în valoare de 12,5 miln de euro
  Finanțarea va fi asigurată prin intermediul Agricover Credit IFN, principala instituție financiară dedicată finanțării agriculturii românești. Fermierii din România vor beneficia de acces îmbunătățit la finanțare prin intermediul noilor fonduri oferite Agricover Credit IFN de către Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI). Agricover Credit IFN finanțează sectorul agricol și zootehnic și lucrează cu
%d blogeri au apreciat: