UE a amânat decizia privind redeschiderea frontierelor externe

Europenii nu au ajuns la un acord asupra unei liste de țări în care numărul de infectări COVID-19 a scăzut atât de mult încât ar ar fi sigur ca rezidenții acestora să redobândească dreptul de a călători în Uniunea Europeană de la 1 iulie.

Statele membre au discutat o listă de țări considerate „sigure”, dar nu au ajuns la un acord asupra acesteia sâmbătă, astfel că o decizie a fost amânată până luni, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP.

Vineri seară, ambasadorii statelor din UE și spațiul Schengen au propus o listă cu circa 15 state, care includea China (din care a pornit epidemia de coronavirus) sub anumite condiții, dar excludea SUA, țară în care s-au înregistrat mai mult de un sfert dintre cazurile de COVID-19 și decesele provocate de această boală la nivel mondial.

Președinția croată a UE le-a dat termen statelor membre până sâmbătă seară pentru a se pronunța printr-un vot, dar unele dintre acestea au solicitat mai mult timp, scrie Agerpres.

„Consultările continuă și se vor prelungi până luni”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică europeană.

„Este dificil de prezis un final, dar președinția speră să se poată trece luni la vot”, a adăugat sursa.

Propunerea vizează reluarea călătoriilor neesențiale din 14 țări (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay) la care se adaugă China, sub rezerva reciprocității, potrivit unei surse diplomatice. Călători din Andorra, Monaco, Vatican și San Marino ar urma să fie de asemenea admiși.

Lista nu include SUA, dar nici Brazilia sau Rusia, și ar urma să fie revizuită la fiecare două săptămâni.

Controlul la frontieră este o competență națională a statelor membre, dar UE se străduiește să se coordoneze cât mai bine, în contextul în care libera circulație se reia în spațiul Schengen odată cu ridicarea restricțiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.

Călătoriile neesențiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniți din țări a căror situație epidemiologică este asemănătoare celei a UE, unde pandemia s-a stabilizat, sau chiar mai bună.

Unele țări turistice se arată dornice să-și redeschidă frontierele cât mai rapid. Grecia a început de la 15 iunie să-și redeschidă aeroporturile pentru mai multe țări din afara UE, printre care China, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

Propunerea europeană stabilește mai multe criterii epidemiologice pentru ca o țară să fie inclusă pe listă, printre care: o rată de noi cazuri de COVID-19 apropiată sau care să nu depășească 16 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, dar și o tendință de stabilizare sau scădere a cazurilor de infectare, precum și aplicarea de măsuri de combatere a pandemiei, precum efectuarea de teste.

Mai multe state membre au considerat însă „problematică” fiabilitatea datelor epidemiologice furnizate de statele terțe, în special de China, mai scrie Agerpres.

Sursa: wwww.agerpres.ro

 • Prima dezbatere electorală Trump-Biden: Curtea Supremă, coronavirus, integritatea votării și „rase și violență în orașele noastre”
  Preşedintele Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden vor discuta timp de 90 de minute despre Curtea Supremă, coronavirus, integritatea votării şi ”rase şi violenţă în oraşele noastre”, în prima lor dezbatere electorală faţă în faţă, programată pe 29 septembrie, transmite Reuters, citată de News.ro. Trump şi Biden vor aborda fiecare dintre aceste patru
 • Companiile aeriene cer testarea pasagerilor înainte de plecare
  Companiile aeriene cer Comisiei Europene testarea pentru COVID-19 înainte de plecare în cazul tuturor cursele internaţionale. Măsura ar trebui să înlocuiască restricţiile din cauza cărora a scăzut semnificativ numărul călătoriilor, transmite Reuters. Testele care pot fi administrate de personalul non-medical, ar urma să fie disponibile în următoarele săptămâni, spune directorul general al Asociaţiei Internaţionale de
 • Augustin Zegrean îi dă o veste proastă lui Orban: ‘Am mai avut un caz, salariile profesorilor. Au primit, apoi, mai mulți bani’
  După ce Ludovic Orban a anunțat că va contesta la CCR legea prin care pensiile se măresc cu 40%, după votul de marți din Parlament , unul dintre foștii șefi ai judecătorilor constituționali are o veste teribilă pentru premier. ”Noi am mai avut un caz de acest fel, când s-au mărit salariile profesorilor, iar guvernul
 • 3 Alimente Biblice
  Se știe că în vremurile biblice, oamenii preparau alimentele mult mai sănătos decât o facem noi în prezent . Cele mai obișnuite alimente , care au căpătat în timp valențe sacre se numără : grâul , uleiul de măsline și mierea. Grâul, jertfa renașterii Pâinea de grâu simbolizează trupul lui Iisus. Știm că la Cină
 • După 40 de ani ,asasinul lui John Lennon și-a cerut iertare văduvei muzicianului
  Mark Chapman, pe numele său, bărbatul care l-a împușcat mortal pe John Lennon, a cerut iertare văduvei muzicianului, Yoko Ono, după 40 de ani. Tragedia s-a petrecut pe 8 decembrie 1980, la intrarea în clădirea The Dakota din New York în care locuia cuplul. Chapman l-a împușcat de 4 ori pe Lennon , chiar în
%d blogeri au apreciat: