UDMR, gata să intre la guvernare cu orice preț: promisiuni mari, soluții incerte

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea este pregătită să își asume guvernarea, invocând necesitatea unei coaliții largi și un acord politic detaliat. Cu toate acestea, UDMR pare mai preocupată de distribuirea puterii decât de oferirea unor soluții clare pentru criza actuală, împingând ideea unei guvernări de coaliție fără a propune măsuri concrete.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a ieșit miercuri de la consultările informale de la Palatul Cotroceni cu un mesaj care arată mai degrabă o dorință de intrare cu orice preț la guvernare decât o viziune reală pentru România. Potrivit acestuia, UDMR este „dispusă să își asume guvernarea”, cu condiția formării unei coaliții majoritare, care să includă PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Minorităților Naționale.
„Suntem pregătiţi să intrăm la aceste discuţii începând de mâine şi suntem dispuşi să asumăm şi guvernarea şi, bineînţeles, responsabilitatea guvernării, cu bune şi cu rele, dacă va exista o soluţie găsită împreună cu celelalte partide care doresc să vină în guvernare”, a declarat Kelemen Hunor. Cu toate acestea, niciun cuvânt despre prioritățile reale ale populației sau despre cum ar arăta măsurile de redresare.
El a reiterat ideea că „guvernul minoritar nu este astăzi o soluţie”, subliniind că „prioritatea numărul unu trebuie să fie un guvern cu susţinere parlamentară majoritară”. Deși pare să solicite consens, realitatea este că UDMR evită asumarea clară a unui plan concret, aruncând responsabilitatea pe umerii unei posibile coaliții cât mai largi.
Mai mult, Kelemen Hunor a pus accentul pe necesitatea unui acord politic detaliat: „Am susţinut că avem nevoie de un acord politic foarte detaliat în care scriem ce facem şi când facem, inclusiv pe partea de fiscalitate şi reforma statului. Şi trebuie să scriem ceea ce nu vom face, până când această coaliţie va funcţiona.” Însă această insistență pe „a scrie ce nu vom face” ridică semne de întrebare asupra intențiilor reale ale UDMR și capacității sale de a acționa în mod eficient.
Kelemen Hunor a mai adăugat că discuțiile nu vor fi finalizate curând, oferind o estimare vagă: „Eu sunt convins că dacă începem dezbaterile, discuţiile în această săptămână, prima dată pe fiscalitate, apoi pe partea politică, atunci putem transmite un mesaj (…) că există hotărârea, dorinţa şi determinarea politică de a face acele corecţii.” Însă rămâne neclar ce fel de corecții are în vedere și de ce este nevoie de atât de mult timp pentru a le defini.
UDMR pare, astfel, mai interesată de poziționarea sa într-o coaliție de putere decât de articularea unor soluții reale, într-un context politic și economic tot mai complicat.