Politică

Ucrainienii recunosc că distrug fermierii români și polonezi cu cereale modificate genetic și care au prețuri mici deoarece UE le-a ridicat taxele vamale

În anul 2022, Ucraina și-a schimbat geografia exporturilor agroalimentare. Acest lucru este menționat într-un comunicat al Institutului de Economie Agricolă al Academiei Naționale de Științe Agricole din Ucraina, conform agronews.ua și BucPress din Cernăuți.

Potrivit vice-directorului institutului, academicianul Mîkola Pugaciov, anul trecut Ucraina a exportat produse agroalimentare în valoare de 23,6 miliarde de dolari, cu 15% mai puțin decât recordul din 2021.

„Factorul decisiv în menținerea volumului livrărilor externe de produse agricole în condițiile invaziei pe scară largă a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei a fost creșterea volumului livrărilor către Uniunea Europeană, care anul trecut a atins cea mai mare valoare în perioada de independență a statului nostru.

În același timp, valoarea livrărilor către alte trei regiuni – Asia, Africa și CSI – a scăzut simultan”, a menționat institutul.

China, care din 2019 deținea cu încredere liderul în top 10 cei mai mari importatori de produse agricole ucrainene, consolidându-și constant poziția, a fost depășită în 2022 de Polonia, care în 2021 ocupa doar locul 7 în clasament.

România, care în 2021 nici măcar nu era printre primii 20 de principali consumatori de produse agricole ucrainene, a urcat anul trecut pe locul 2.

Polonia și România au acuzat că UE prin anularea taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainiene au afectat fermierii din cele 2 țări din cauza prețurilor mici. Mai mult fermierii români și polonezi acuză că ucrainienii produc cereale modificate genetic.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button