EconomieInternațional

Ucraina îngroapă zahărul franțuzesc și european

Producătorul francez de zahăr Saint Louis Sucre, companie controlată de grupul german Suedzucker, a cerut fermierilor francezi să nu majoreze suprafeţele cultivate cu sfeclă în 2024, pentru a evita o scădere a preţurilor în contextul unei competiţii puternice venite din partea zahărului ucrainean, arată un document intern consultat de Reuters conform Agerpres.

Preţurile la zahăr în Europa au atins valori record, cu mult peste cele de pe piaţa mondială, din cauza unui deficit de zahăr în blocul comunitar, care are legătură în special cu diminuarea producţiei în Franţa, unde fermierii au fost descurajaţi de recoltele slabe din ultimii ani.

Însă războiul din Ucraina a condus la importuri mari de zahăr în blocul comunitar, ceea ce a generat temeri referitoare la posibilitatea unui surplus, aşa cum s-a întâmplat în anul 2017, după ce Comisia Europeană a eliminat cotele de producţie, ceea ce a condus la un colaps al preţurilor.

„Ambiţia noastră de a creşte suprafeţele cultivate…se găseşte în concurenţă cu eforturile de solidaritate ale UE în favoarea Ucrainei”, se arată într-o scrisoare trimisă fermierilor francezi de Saint-Louis Sucre (SLS) în data de 6 septembrie.

„Obiectivul nostru este să ne asigurăm că fiecare tonă de zahăr produsă în Franţa răspunde perfect la cerere şi este evaluată la cel mai bun preţ pe piaţa europeană pentru a oferi cel mai bun venit posibil pentru cultivatorii de sfeclă”, se mai arată în documentul menţionat.

„În acest context neaşteptat, contăm pe voi, cultivatorii cu vechime ai Saint-Louis Sucre, să menţineţi producţia din 2023 şi în 2024”, subliniază producătorul de zahăr.

Datele oficiale ale UE arată că importurile de zahăr ucrainean ale blocului comunitar au crescut până la 390.000 de tone în perioada octombrie 2022-iulie 2023, de la 25.000 de tone în perioada similară a sezonului anterior.

Un purtător de cuvânt de la Suedzucker a spus că zahărul din Ucraina, care are potenţialul de a perturba pieţele UE, ar trebui re-exportat către ţările terţe, care au nevoie de alimente.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button