Știrile 60m.RO

Ucraina „ia în considerare propunerea” de a purta discuții cu delegația rusă, potrivit consilierului lui Zelensky

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Rusia este pregătită să trimită o delegaţie la Minsk, capitala Belarusului, pentru discuţii cu Ucraina, a informat agenţia de ştiri de stat rusă RIA-Novosti, propunere pe care Ucraina a declarat că „o ia în considerare”, relatează CNN.

„După cum ştiţi, astăzi, preşedintele Ucrainei, [Volodymyr] Zelensky, şi-a anunţat disponibilitatea de a discuta despre statutul neutru al Ucrainei. Iniţial, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că scopul operaţiunii a fost de a ajuta Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, [state separatiste din estul Ucrainei, recunoscute recent de Rusia ca independente], inclusiv prin demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei. Iar aceasta, de fapt, este o componentă integrantă a statutului neutru”, a declarat Peskov, potrivit RIA.
Consilierul prezidenţial ucrainean, Oleksiy Arestovych, a precizat, vineri, că guvernul ucrainean „ia în considerare propunerea” de a purta discuţii cu delegaţia rusă la Minsk, potrivit sursei citate.
Putin a făcut apel la „denazificarea” Ucrainei, formulare care a fost ferm condamnată de comunitatea internaţională, mai ales având în vedere că Zelensky este evreu.


Într-un mesaj video difuzat vineri, Zelensky a cerut să poarte discuţii directe cu Putin.


Zelensky nu a propus în mod direct statutul neutru, dar şi-a exprimat dorinţa de a discuta despre acesta, insistând în acelaşi timp oferirea de garanţii de securitate pentru Ucraina.


„Astăzi am auzit de la Moscova ce vor să vorbească. Vor să vorbească despre statutul neutru al Ucrainei. I-am întrebat pe toţi partenerii statului dacă ne sunt alături. Sunt alături de noi, dar nu sunt gata să ne ia primească în alianţa lor”, a transmis Zelenski într-un videoclip postat joi, informează news.ro.


„Nu ne este frică să vorbim cu Rusia, nu ne este frică să vorbim despre tot, despre garanţiile de securitate pentru ţara noastră. Nu ne este frică să vorbim despre statutul neutru”, a adăugat Zelensky.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button