Ucraina cere României să-i livreze urgent sistemul Patriot
Consiliului Suprem de Apărare a Țării a decis în luna iunie că România va trimite un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei. În schimbul donării, țara noastră a cerut aliaților, în special Statelor Unite, să ne livreze un „sistem similar sau echivalent”.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, le- a cerut joi aliaților să nu întârzie și să furnizeze Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot promise, relatează Kyiv Independent. Îndemnul vine în contextul în care România, Olanda și SUA au anunțat în iunie că vor dona sisteme Patriot Kievului, dar nu le-au livrat până acum. „Plătim toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți omenești”, susține Kuleba.
„S-au înregistrat progrese și s-au făcut anunțuri, dar unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă. Unele dintre aceste întârzieri sunt excesiv de lungi”, a declarat Kuleba, la Bruxelles.
Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.
SUA, România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea acestora.„Unii se plâng (de) birocrație… alții susțin că există momente interne delicate în politica lor. Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți”, susține Kuleba.
Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, undă verde pentru a o face”, a subliniat el.
Sistemele Patriot extrem de avansate au juca un rol crucial în protejarea cerului ucrainean. Acestea sunt capabile să doboare chiar și cele mai avansate rachete balistice, cum ar fi Kinjal.
Patriot nu sunt singurele sisteme occidentale care alcătuiesc scutul aerian al Ucrainei. Kievul a primit, de asemenea, sisteme IRIS-T, NASAMS, Hawk și SAMP/T.
Italia a promis să livreze un al doilea sistem SAMP/T pe lângă cel furnizat deja în comun de Paris și Roma, iar Berlinul s-a angajat să transfere încă patru sisteme IRIS-T de diferite raze de acțiune în 2024.
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.
Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, preciza CSAT.
Și președintele Iohannis declara, în cadrul unei conferinţe de la sediul NATO, că „dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat, dar pentru a compensa absenţa sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o mai bună supraveghere a spaţiului aerian naţional”.
Ministerul Apărării Naționale a plătit 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme Patriot. Până acum, Statele Unite ale Americii au livrat 4, iar celelalte 3 ar trebui să sosească la noi până în 2027.