Internațional

Ucraina acuză Georgia de trădare după ce rușii au ridicat vizele: Este o recompensă politică pentru neimpunerea sancțiunilor

Ucraina acuză Georgia de trădare după ce rușii au ridicat vizele pentru vecinii din Sud: `Este o recompensă politică pentru neimpunerea sancțiunilor`Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că decizia liderului rus, Vladimir Putin, de a elimina vizele pentru georgieni este o „recompensă politică” pentru refuzul Georgiei de a introduce noi sancțiuni împotriva Federației Ruse – potrivit purtătorului de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleh Nikolenko, relatează portalul ucrainean Babel citat de Rador.

„Considerăm decizia lui Vladimir Putin de a anula vizele pentru cetățenii georgieni și de a relua traficul aerian drept o recompensă politică pentru refuzul actualului guvern georgian de a impune sancțiuni Rusiei, ca urmare a atacului rusesc asupra Ucrainei” – a subliniat Nikolenko, adăugând că această decizie a Moscovei vizează şi încetinirea integrării europene a statului georgian.

MAE ucrainean a mai transmis că aceste iniţiative de normalizare a relațiilor Georgiei cu Rusia survin în contextul în care Rusia a ocupat 20% din teritoriul georgian şi, între timp, nu a recurs la nicio concesie.

„Politica apropierii de agresor, așa cum era de așteptat, nu găsește sprijin în rândul unei părți a politicienilor georgieni și a populației, care și-au exprimat în mod repetat public poziția, în special prin acțiuni de protest” – a subliniat Oleh Nikolenko.

Kievul a cerut, din nou, Guvernului georgian să-și sincronizeze politica față de Rusia cu Uniunea Europeană și să se abțină de la acțiuni care împiedică parcursul european al Georgiei.

Amintim că, pe 10 mai 2023, Rusia a anunțat ridicarea regimului de vize pentru georgieni din 15 mai și reluarea zborurilor companiilor aeriene rusești spre Georgia, țară pe care a invadat-o în 2008.

Președintele georgian, Salome Zurabișvili, a calificat acest anunţ al Moscovei drept o provocare și chiar a convocat Consiliul de Securitate al țării.

Pe de altă parte, Guvernul georgian a transmis că nu vede nimic rău în reluarea traficului aerian între Georgia şi Rusia, reprezentanţii guvernamentali considerând că acest lucru ar trebui făcut din „motive umanitare”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button