Politică

Turiștii neamului! Klaus Iohannis și soția sa au ajuns în Kenya

Preşedintele Kenyei, William Ruto, îl primeşte marţi pe preşedintele Klaus Iohannis care, potrivit presei locale, a ajuns luni la Nairobi, însoţit de prima-doamnă Carmen Iohannis, începându-şi astfel turneul în Africa, primul pe care îl face în cele două mandate.

Vizita de stat de trei zile în Kenya include, marţi, primirea preşedintelui Iohannis de către preşedintele Kenyei, William Ruto, la State House Nairobi, fiind programate convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, semnarea unor documente bilaterale, declaraţii de presă comune şi un dejun oficial, notează news.ro.

Cine este președintele Kenyei

În vârstă de 56 de ani, William Kipchirchir Samoei arap Ruto, gazda preşedintelui Iohannis, este, din septembrie anul trecut, al cincilea preşedinte al Kenyei. Este un politician experimentat. Înainte de a deveni preşedinte, el a fost primul vicepreşedinte ales al Kenyei, din 2013 până în 2022, după ce anterior ocupase, pe rând, trei portofolii de ministru: al afacerilor interne, al agriculturii şi al învăţământului superior, în timpul a două administraţii prezidenţiale diferite. A intrat de tânăr în politică şi a fost inclusiv membru al parlamentului.

Cu studii de botanică şi zoologie şi un doctorat în ecologia plantelor la Universitatea din Nairobi, preşedintele Ruto a rămas profund ataşat ideii de ecologie şi luptă împotriva schimbărilor climatice. El vrea ca până în 2030 ţara să renunţe la combustibilii fosili pentru producerea energiei electrice.

De curând, kenyenilor li s-a oferit o zi liberă special pentru a planta 100 de milioane de copaci, ca parte a obiectivului guvernului de a planta 15 miliarde de copaci în 10 ani. Fiecare kenyan este încurajat să planteze cel puţin două răsaduri, ceea ce duce la ţinta de 100 de milioane. Iniţiativa este menită să ajute la combaterea schimbărilor climatice, iar preşedintele William Ruto a participat personal la acţiune, în estul ţării, potrivit BBC.

Preşedintele Ruto susţine o privatizare pe scară largă a întreprinderilor publice, considerând că nu este viabil din punct de vedere economic ca statul să continue să pompeze resurse guvernamentale pentru a le susţine. Implicat în unele controverse legate de exproprierea unor terenuri, el deţine o fermă mare de pui în satul său natal, Sugoi, inspirată de perioada în care a fost vânzător de pui pe autostrada Nairobi-Eldoret-Malaba.

William Ruto este creştin evanghelic şi are şase copii. Ruto şi soţia sa au construit o capelă în incinta reşedinţei lor din suburbia Karen din Nairobi.

content-image

CONTROVERSA VIZITELOR ÎN STRĂINĂTATE

În septembrie 2022, preşedintele Ruto a efectuat prima sa călătorie în străinătate în calitate de şef de stat în Regatul Unit, în timpul căreia a participat la funeraliile de stat ale reginei Elizabeth a II-a. De atunci, în decurs de puţin peste un an, preşedintele kenyan a ajuns la 39 de vizite în străinătate, un subiect pentru care este criticat.

Vizita sa la Londra de anul trecut i-a fost întoarsă chiar la începutul acestei luni de Regele Charles al III-lea, care a venit în Kenya în prima sa vizită într-o fostă colonie britanică de la urcarea pe tron, în septembrie anul trecut. Vizita moharhului britanic, de asemenea un ecologist convins, s-a axat pe cooperarea strânsă dintre cele două ţări în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, schimbările climatice şi problemele de securitate.

William Ruto a luat în derâdere criticile la adresa călătoriilor sale în străinătate, spunând că sunt o parte necesară a activităţii sale în calitate de şef de stat, a relatat presa locală, care a numărat că şeful statului a vizitat 45 de oraşe din 38 de ţări, petrecând în deplasări 83 de zile. Spre comparaţie, predecesorul său, fostul preşedinte Uhuru Kenyatta, a vizitat 53 de ţări în timpul celor două mandate pe care le-a avut.

„Sunt oameni care mă iau peste picior şi mă întreabă de ce fac călătorii în străinătate. Acesta este mandatul meu în calitate de preşedinte. Eu sunt agentul principal al Kenyei şi ambasadorul care va planifica modul în care ţara va merge înainte”, a declarat Ruto. El a explicat că deplasările în străinătate de până acum au adus investiţii în ţară prin intermediul oportunităţilor de angajare, subliniind că acordul bilateral dintre Kenya şi Arabia Saudită, de pildă, va facilita angajarea a 350.000 de kenyeni. De asemenea, preşedintele a declarat că recenta sa vizită în China a permis naţiunii să beneficieze din plin de investiţii.

Printre ţările în care a călătorit şeful statului kenyan se numără Regatul Unit, Franţa, Mozambic, Egipt, Eritreea, Rwanda, Coreea de Sud, Africa de Sud, Tanzania şi Uganda. Alte ţări sunt Belgia, Comore, Germania, Arabia Saudită, China, Statele Unite, Israel şi Olanda.

În prima jumătate a anului fiscal 2022/23, Biroul Executiv al Preşedintelui a cheltuit 56,2 milioane de şilingi, o creştere de la 20,9 milioane de şilingi în perioada similară din 2021. În actualul exerciţiu financiar, Biroului preşedintelui i-au fost alocate 262,6 milioane de şilingi pentru călătorii în străinătate, o creştere de peste trei ori faţă de cele 72,1 milioane de şilingi care fuseseră alocate anterior.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button