Știrile 60m.RO

Turcii vor să elimine brandul Arctic

Acționarii Arctic Găești, principalul producător local de electrocasnice, vor relua discuțiile privind schimbarea denumirii companiei în Beko Romania, după ce propunerea a fost respinsă într-o ședință din ianuarie.

Arctic este o filială a grupului turc Arçelik, unul dintre cei mai importanți actori din Europa în industria de electronice și electrocasnice. Fondat în 1955, Arçelik operează în 146 de țări, având aproximativ 30.000 de angajați și 23 de unități de producție în 9 țări diferite (Turcia, România, Rusia, China, Africa de Sud, Thailanda, Pakistan, India și Bangladesh), cu 35 de companii care activează pe piețele globale. Grupul deține 12 branduri, inclusiv Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Dawlance, Voltas și Altus, fiind listat la Bursa de Valori din Istanbul și controlat de Koç Holding, cel mai mare grup industrial și de servicii din Turcia.

La începutul anului precedent, Arçelik a încheiat un acord cu gigantul american Whirlpool pentru a combina afacerile europene, inclusiv fabricile din România, într-o nouă companie cu vânzări de 6 miliarde de euro și peste 20.000 de angajați. În 2022, Arctic a raportat o cifră de afaceri de 3,79 miliarde de lei, în creștere cu 8,3% față de 2021, în timp ce pierderea netă s-a dublat, de la 72,6 milioane de lei la 141,1 milioane de lei. Cu peste 4.302 angajați la sfârșitul anului 2022, în scădere ușoară față de 2021, compania operează pe piața locală atât în producție, cât și în import și distribuție.

Majoritatea angajaților lucrează la fabrica din Găești – județul Dâmbovița, unde Arctic produce frigidere și congelatoare. În octombrie 2019, fabrica Arctic din comuna Ulmi, județul Dâmbovița, a devenit operațională în întregime, după o investiție de 150 de milioane de euro.

Noua fabrică a fost construită în 17 luni, pe o suprafață de aproximativ 700.000 de metri pătrați și are o capacitate de producție de 2,2 milioane de mașini de spălat pe an, fiind una dintre cele mai mari fabrici din Europa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button