Internațional

Turcia își alege astăzi președintele! Va fi Erdogan trădat de servicii?

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va confrunta duminică cu cea mai dificilă provocare politică de până acum în alegerile prezidenţiale şi parlamentare de duminică, opoziţia simţind că are cea mai bună şansă a să pună capăt celor două decenii de când este la putere şi de ai inversa politica. Opoziția anunță că va implementa doleanțele americane fapt ce va deschide Turcia pentru investiții din Occident, dar și o revenire în forță a ong-urilor străine pe care Erdogan le-a interzis.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8 dimineaţa şi se vor închide la ora 17.00. Rezultatele neoficiale ale alegerilor sunt de aşteptat să fie declarate de YSK în câteva ore după închiderea urnelor. Turcii din străinătate și-au votat deja. Turcii vor alege atât un președinte, cât și un parlament pentru un mandat de cinci ani.

Alegătorii originari din provinciile afectate de cutremur vor putea vota în orașeleîn care s-au relocat, dar voturile lor vor fi numărate ca fiind date în orașul în care locuiesc. Aproximativ 133.000 de alegători din provinciile afectate de cutremur sunt acum înregistrați în alte provincii.

Alegerile sunt, de asemenea, primele de la cutremurele din 6 februarie care au lovit regiunile sudice ale Turciei. Denumite „dezastrul secolului” pentru amploarea distrugerii, cele două cutremure masive au ucis peste 50.000 de oameni și au afectat 11 provincii. Consiliul Electoral Suprem (YSK) a înființat secții de votare temporare în provinciile afectate de dezastru, unde majoritatea populației locuiește încă în locuințe temporare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button