Știrile 60m.RO

Tunari Verde. Localitatea din România în care copacii plantați au primit și nume.

Tunari Verde a reprezentat un program local de plantare a arborilor și care s-a desfășurat în localitatea Tunari din județul Ilfov.

Peste 1000 de arbori au fost plantați: tei, salcâm, plopi și platan. Sunt arbori ușor de climatizat și care în 4-5 ani vor produce umbra atât de necesară.

Pentru ca un om să respire 7 arbori trebuie să producă oxigen pentru el, așa că un om în viața lui ar trebui să plantezi cel puțin acest număr de arbori.

În Tunari există o pădure, însă comunitatea nu se mulțumește cu ceea ce timpul a plantat. Pentru a avea o localitatea frumoasă este nevoie de implicare.

Participanții nu s-au limitat însă la plantarea doar a unui singur arbore. Sute de cetățeni responsabili au depășit chiar și estimările organizatorilor.

Este vorba de o mică localitate din județul Ilfov. Tunari-ul are oficial puțin peste 5000 de locuitori, dar neoficial cifra se apropie de 10 000 de cetățeni.

Situată între Otopeni și Ștefănești, la Nord de București, locuitorii din Tunari se confruntă și ei cu problema poluării urbane.

Programul de plantare teoretic trebuia să se desfășoare la nivel național. Nu a fost să fie ușa. Singura localitate din Ilfov care a realizat acest eveniment de responsabilitate socială a fost mica comună din Nordul Bucureștiului.

Evenimentul Tunari Verde și care a fost organizat de administrația locală a mobilizat sute de cetățeni responsabili. Tunărenii, de la cel mai mic și până la cel mai mare, au ieșit să facă din comuna lor un loc mai frumos.

În Tunari peste 95% din străzi sunt asfaltate. Dar acest lucru vine și cu poluarea specific urbană. Tocmai de aceea comunitatea și-a propus să fie mai mult verde. Ori mai mult verder se poate realiza prin plantarea de arbori.

Vezi și poza din România care merită 1000 de like-uri.

Cei mai energeți participanți la evenimentul Tunari Verde au fost copiii de la școală și de la grădiniță. Mobilizarea a fost una generală: de la grupa zero și până la elevii mari din clasa generală au participat la eveniment.

În Tunari sunt sute de elevi înscriși în toți anii de studiu. Nici un copil nu a dorit să fie mai prejos și a participat la eveniment.

Interesant este faptul că fiecare copac plantat a primit și un nume: numele celui care l-a plantat. Am putea astfel spune că localitate din Ilfov s-a ales cu 1000 de noi cetățeni.

Fiecare cetățean participant are acum un pom de care va trebui să aibă grijă. Arborii au fost plantați în zona centrală a localității, în Dimieni, cartierul Tineretului și pe malul Lacului Balta Pasărea.

Este încă un pas spre normalitatea la care tot pretindem în România. Exemplul oferit este demn de urmat: trebuie să părăsim realitatea virtuală și să ne manifestăm în cea reală. Comentariile, like-urile și share-urile de pe rețelele de socializare nu mai sunt suficiente. Cei care se limitează la acest lucru sunt la fel de vinovați ca și cei pe care îi critică. Eroii de pe rețelele de socializare nu mai sunt demult eroi. Eroi sunt acești cetățeni responsabili ce au ales să ofere o lecție celor din jurul lor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button