Știrile 60m.RO

Trusturile media au primit peste 6 milioane de euro de la PSD în 2021. Manipularea PSD- istă

O analiză publicată de Europa Liberă, cu date oficiale obținute de la Autoritatea Electorală Permanentă, arată că PSD a cheltuit pentru „presă și propagandă” peste 6 milioane de euro în cursul anului 2021, fără luna decembrie.

Banii livrați de PSD provin din subvenția de la stat. PSD a cheltuit de aproximativ două ori mai mulți mai decât PNL pentru propagandă și de 30 de ori mai mult decât USR.

Facturile au crescut permanent pentru că unii reprezentanții din mass-media au remarcat că vistieria de partid se umple în fiecare an. Astfel, în timpul campaniilor electorale, prețul unui minut de promovare electorală a depășit 10.000 de euro.

PNL și PSD au depășit împreună pragul de 10 milioane de euro, fără luna decembrie. De precizat că, în timpul crizei politice din lunile octombrie și noiembrie, cele două partide au aruncat în piață aproape 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).

PSD a refuzat constant să explice către care televiziuni și publicații au plecat banii pentru „presă și propagandă”, chiar dacă sunt bani publici.

PSD a pierdut în instanța două procese legate de accesul liber la informațiile de interes public, judecătorii au arătat că legea nu a fost respectată, dar Marcel Ciolacu și Paul Stănescu refuză în continuare să prezinte informațiile care ar trebui să fie publice. Procesele au fost deschise de Ovidiu Vanghele, Centrul pentru Investigații Media, Centrul pentru Inovare Publică și Ovidiu Voicu.

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat în mai multe rânduri că legea votată în Parlament nu permite să prezinte detaliile din contractele partidelor.

Trezorierul PSD, Marius Iancu, a declarat pentru Europa Liberă  că nu crede că cititorul ar trebui să își dea seama când un articol este plătit de PSD.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button