Știrile 60m.RO

Trump, despre tensiunile cu China: Vom pune capăt nebuniei lui Nancy Pelosi. Ce dracu făcea ea în Taiwan?

Donald Trump a criticat -o în stilul său deja clasic pe președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, pentru vizita în Taiwan afirmând că le-a oferit chinezilor o scuză pentru a trece la represalii.

”Vom pune capăt nebuniei lui Nancy Pelosi. Ce dracu, ce făcea ea în Taiwan? Ea era visul Chinei. Le-a dat o scuză. Au căutat acea scuză. Tot ce atinge ea se preface în știți voi ce. Două proceduri de demitere eșuate. „, a declarat fostul președinte american Donald Trump în râsetele și aplauzele fanilor adunați la un miting electoral.

Trump nu a comentat însă acțiunile Chinei, limitându-se la atacurile la adresa lui Pelosi (ținta preferată a ironiilor și atacurilor sale pe vremea când era la Casa Albă n.red).

În schimb, Casa Albă a transmis sâmbătă că acțiunile Chinei în jurul strâmtorii Taiwan au fost ”provocatoare și iresponsabile”, după ce oficialii din Taiwan au declarat că avioanele și navele de război chineze au repetat un atac asupra insulei.

China a anunțat că nu va mai colabora cu SUA în mai multe domenii cum ar fi cooperarea în domeniul criminalității transfrontaliere, siguranța maritimă și relațiile privind imigrația și politicile antidrog.

Ministerul chinez al afacerilor externe a acuzat-o pe Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, de amestec în treburile interne, anunțând vineri sancționarea acesteia.

Ministerul chinez al afacerilor externe susține, în aceeași notă retorică din ultimele zile, că Pelosi s-ar face vinovată de grave ingerințe în afacerile interne ale Chinei ce aduc atingere suveranității și integrității sale teritoriale, făcând timitere la principiul Chinei unice.

”În pofida îngrijorărilor serioase ale Chinei și a opoziției ferme, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se serios în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine și amenințând pacea și stabilitatea strâmtorii Taiwan”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

Amintim că, din perspectiva Beijingului, insula autonomă Taiwan este o provincie care îi aparține și care trebuie reunificată cu patria mamă, fie și prin forță dacă va fi nevoie.

Exerciții militare fără precedent

Aproximativ 10 nave ale marinei chineze au traversat linia mediană și au rămas în zonă vineri dimineață, iar aproximativ 20 de avioane militare chineze au traversat-o pentru scurt timp.

Navele marinei din Taiwan rămân aproape pentru a monitoriza activitățile marinei chineze, a adăugat sursa citată de Reuters.

Nancy Pelosi, care a efectuat săptămâna trecută un turneu în Asia, a precizat că SUA nu vor permite izolarea Taiwanului.

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a lăudat vineri Taiwanul și a promis solidaritatea Statelor Unite. Ea a insistat că turneul în Asia, care a dus la exerciții militare fără precedent ale unei Chine furioase, nu a fost niciodată despre schimbarea status quo-ului regional.

Pelosi și o delegație a Congresului s-au aflat vineri în Japonia în ultima etapă a unei călătorii asiatice care a inclus o scurtă oprire în Taiwan, neanunțată oficial, determinând Beijingul să organizeze exerciții militare în jurul Taiwanului, cu cinci rachete care au aterizat în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, amintește Reuters.

Oprirea ei în Taiwan, vizită la cel mai înalt nivel a unui oficial american în ultimii 25 de ani, a avut loc în timp ce Tokyo, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului, a devenit din ce în ce mai alarmat de puterea în creștere a Chinei în Indo-Pacific și de posibilitatea ca Beijingul să ia măsuri militare împotriva Taiwanului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button