Politică

Trump a șters pe jos cu sondajele din SUA: subestimat în mare majoritate, republicanul a revenit furtunos la Casa Albă

Pentru al treilea scrutin prezidenţial consecutiv din SUA, sondajele de opinie au subestimat votul pentru Donald Trump, care rămâne dificil de evaluat, în ciuda unei uşoare îmbunătăţiri a anchetelor, comentează AFP.

„Nu au reuşit să ofere informaţia principală: creşterea generalizată a lui Donald Trump”, a declarat Michael Bailey, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Georgetown.

Peste 90% din comitatele americane au votat într-o măsură mai mare pentru miliardarul republican decât în 2020, conform New York Times.

Iar fostul preşedinte republican este pe cale să câştige cele şapte state cheie din alegeri, în timp ce cele mai recente sondaje îl dădeau umăr la umăr cu democrata Kamala Harris.

Dar în cele cinci state în care rezultatul este cunoscut, victoria lui Donald Trump a fost la o diferenţă de unul, două sau trei puncte procentuale, adesea în marja de eroare.

Donald Trump „poate că a fost puţin subestimat, dar cred că sondajele, în mod colectiv, au ajuns să vadă lucrurile destul de bine”, a spus Kyle Kondik, politolog la Universitatea din Virginia.

„Sondajele au sugerat că Trump are şanse semnificative de a câştiga, iar el a câştigat”, a adăugat el.

Institutele de sondare s-au hazardat în acest an, după două mari eşecuri succesive: nu au anticipat victoria lui Donald Trump în 2016 şi au supraestimat marja cu care Joe Biden a câştigat în 2020.

„Trump a fost subestimat de data aceasta cu aproximativ două puncte procentuale” în statele cheie, a declarat Pedro Azevedo, şeful sondajelor din Statele Unite pentru firma Atlas.

Ce arată cifrele

În Pennsylvania, ultima medie a sondajelor, efectuată de site-ul RealClearPolitics, îl arăta pe republican în frunte, cu o marjă de 0,4 puncte procentuale. În această etapă a numărării voturilor, el este în avans cu două puncte procentuale, relatează Agerpres.

În Carolina de Nord, sondajele au prezis o marjă de +1,2 puncte pentru Trump. A câştigat cu trei puncte procentuale mai mult decât Harris.

În Wisconsin, democrata era dată în frunte cu +0,4 puncte. Donald Trump conduce cu +0,9 puncte.

Posibile explicații

Miezul problemei nu s-a schimbat de la sosirea senzaţională a lui Donald Trump pe scena politică americană: o parte a electoratului său refuză să participe la sondajele de opinie.

În cele mai recente sondaje efectuate de New York Times cu Siena College, „democraţii albi au fost cu 16% mai predispuşi să răspundă (la sondaje) decât republicanii albi”, o disparitate care s-a mărit în timpul campaniei, a scris ziarul cu două zile înainte de alegeri.

Oricât de mult au încercat sondajele să compenseze aceste defecte cu soluţii de ajustare statistică, în mod clar nu a fost suficient.

„Sondajele au subestimat în mod evident progresul lui Trump în rândul electoratului hispanic”, a spus Pedro Azevedo, evidenţiind victoria republicană mai mare decât se aştepta în Nevada şi Florida.

De asemenea, el crede că acest lucru este încă valabil pentru alegătorii albi, în special pentru alegătorii din mediul rural, şi oferă ca exemplu statul Iowa. Un sondaj de sâmbătă a arătat că Kamala Harris va câştiga cu trei puncte procentuale în acest stat solid republican. În cele din urmă, Trump a câştigat cu mai mult de zece puncte.

„Cei care s-au hotărât în ultimul moment, probabil l-au ales pe Trump în ultimele zile ale campaniei, după încheierea interviurilor (noastre)”, a încercat să explice J. Ann Selzer, care a fost responsabilă de sondajul eşuat, pentru ziarul local Des Moines Register.

„Latino-americanii şi alegătorii albi din mediul rural sunt adesea văzuţi ca votanţi intermitenţi, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi subreprezentaţi în eşantioanele sondajelor”, a spus Azevedo.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button