Politică

Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de elevii cu media 10, și de cei cu 5

Legea care a fost prezentată de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației Ligia Deca drept „reformatoare“ pentru învățământul din România se pregătește să intre în vigoare, iar odată cu ea au loc o serie de schimbări în legislația secundară – hotărâri de guvern, ordine de ministru – peste 300 de acte normative în următorii 4 ani. Bursele elevilor au fost „reformate“ prin această lege – pentru cele de merit, de exemplu, banii nu vor mai fi acordați după un prag de medie, cum au fost până acum, ci la paușal – o să le încaseze 30% dintre elevii din fiecare clasă care au cele mai mari medii și care au 10 la purtare, indiferent dacă au media 10 sau media 5, de exemplu. Bursele de studiu nu se mai acordă deloc, nici cele sociale pentru elevii navetiști din gimnaziu și primar, potrivit Edupedu.

Schimbarea criteriilor de acordare a burselor școlare vine într-un an căruia îi urmează un 2024 cu patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Până acum primeau burse de merit elevii care aveau media anuală generală de la 9,50 în sus, pragul fiind ridicat de la 8,50 în 2022, de predecesorul Ligiei Deca, Sorin Cîmpeanu.

Ce prevede Legea 198/2023:

Art. 108, alin 12: „Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:

a) bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru;

b) bursele sociale pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;

c) bursele tehnologice pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;

d) bursele de excelență olimpică I și II pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) și b), cu respectarea metodologiei-cadru“.

Un proiect cu regulile și metodologia de acordare a burselor a fost recent pus în dezbatere de Ministerul Educației – singura condiție introdusă este ca elevii care primesc burse de merit să aibă 10 la purtare.

Pentru a vedea exact cum se aplică o asemenea măsură în practică, am comparat mediile de la proaspetele clase formate în licee, pentru că pentru acestea datele sunt încă disponibile. Mediile elevilor care au intrat în această vară în clasa a IX-a la liceele din țară au fost folosite deja pentru o ierarhizare care le-a stabilit opțiunile de admitere la liceu, apoi din nou pentru o ierarhizare care le-a stabilit locul în clasele dorite, iar acum urmează o nouă ierarhizare – primii 8 sau 9 din fiecare clasă din România vor primi și bani, câte 450 de lei pe lună, indiferent ce medii au. Exemplul nostru este pe liceu, dar regula este valabilă și în gimnaziu – elevii din ciclul primar nu mai iau decât burse sociale în acest an școlar.

Am comparat două clase de la aceeași specializare, de la colegii diferite din București. Astfel, pentru clasa de Științe ale naturii de la Colegiul Național „Sfântul Sava“ cei 8 care ar putea primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar în care revenirea la cursuri are loc pe 11 septembrie 2023, au medii între 10 și 9,97. Concret, 7 medii de 10 și una de 9,97. Asta înseamnă 30% din elevii acestei clase, conform Legii 198/2023, cunoscută drept „Legea Deca-Iohannis“.

În clasa de Științe ale naturii de la Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I“ mediile primilor 30% din clasă sunt între 9,20 și 7,47. Elevii de aici au același curriculum ca cei de la Sf. Sava, iar pentru că au o clasă mai numeroasă, aici sunt 9 elevi care primesc bursă conform condițiilor și criteriilor din noua lege a Educației.

Pentru că noul sistem nu mai ia alte criterii în calcul, ci dă la paușal 450 de lei pe lună oricărui elev din primii 8-9 elevi din orice clasă, din orice liceu din țară, am comparat aceste medii și cu clasa de Electronică automatizări de la Liceul Tehnologic „Theodor Pallady“ din București. Ordinea mediilor acolo, potrivit datelor de la admiterea lal iceu 2023, în clasa a IX-a, este de la 6,72 cea mai mare medie, până la 5,10 cea mai mică medie care va fi recompensată din acest an școlar cu bursă de merit.

Practic, pe acest model importat de Ligia Deca de la organizația PNL în care recent s-a înscris, cea de la Sectorul 6, 30% dintre toți elevii de gimnaziu și liceu ai României vor primi burse de merit pe baza mediilor din anul școlar anterior.

La Colegiul „Sf Sava“ din București, de exemplu, ultima medie din clasă este 9,85. Acel elev nu va mai fi recompensat de sistemul de învățământ cu bursa de merit în acest an, în mod paradoxal, media lui fiind considerată dintr-o dată net inferiorară și ca valoare și ca poziționare, față de 5,10 de la „Pallady“ sau de 3,8 de la un alt liceu tehnologic din țară, de exemplu. Meritul este înlocuit, astfel, de mita electorală în care sute de mii de familii vor primi bursele de merit ca pe un dat, fără să fie nevoie ca ai lor copii să miște un deget, pentru că pentru primirea banilor – 450 de lei pe lună – niciun elev nu e nevoit să învețe mai mult, ci doar să-și conserve locul în topul primilor 8 din clasă, oricât de slabă ar fi acea clasă.

Datele Ministerului Educației arată că în gimnaziu erau în anul școlar anterior 737.212 de elevi și în liceu 593.586 de elevi, împreună ar fi 1,33 milioane de elevi. După noile reguli care acordă bursă de merit la paușal pentru primii 30% dintre levii fiecărei clase, asta înseamnă că circa 400 de mii de elevi vor primi 450 de lei pe lună din septembrie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button