Magazin

Topirea stratului de gheață din Groenlanda ar putea duce la o creștere a nivelului mării de 18 centimetri până în 2100

Un nou studiu, condus de cercetători de la Universitățile din Liège și Oslo, aplică cele mai noi modele climatice, dintre care MAR prezice o topire cu 60% mai mare a stratului de gheață din Groenlanda decât se prevedea anterior. Acestea sunt date importante care vor fi incluse în următorul raport IPCC. Studiul este publicat în Nature Communications .

Foaia de gheață din Groenlanda, a doua ca mărime după cea din Antarctica, acoperă o suprafață de 1,7 milioane de kilometri pătrați. Topirea sa totală ar putea duce la o creștere semnificativă a nivelului oceanului, până la 7 metri. Deși nu suntem încă acolo, scenariile anterioare prezise de modelele climatice tocmai au fost revizuite în sus, prezicând o creștere a nivelului mării de până la 18 cm până în 2100 (comparativ cu cei 10 cm anunțați anterior) tocmai din cauza creșterii topirii suprafeței . În cadrul următorului raport IPCC (AR6) care va apărea în 2022, Laboratorul de climatologie al Universității din Liège a fost condus să aplice, în cadrul proiectului ISMIP6, modelul climatic MARpe care o dezvoltă pentru a reduce la scară scenariile IPCC vechi și noi. Rezultatele obținute au arătat că, pentru aceeași evoluție a concentrațiilor de gaze cu efect de seră până în 2100, aceste noi scenarii prezic o topire cu 60% mai mare a suprafeței calotei de gheață din Groenlanda decât se estimase anterior pentru raportul anterior IPCC (AR5, 2013).

Modelul MAR a fost primul care a demonstrat că stratul de gheață din Groenlanda s-ar topi mai mult odată cu încălzirea arctică în timpul verii. În timp ce modelul nostru MAR a sugerat că în 2100 topirea suprafeței stratului de gheață din Groenlanda ar contribui la o creștere a oceanelor de aproximativ zece centimetri în cel mai rău scenariu (adică dacă nu ne schimbăm obiceiurile) „, explică Stefan Hofer, cercetător post-doctorat la Universitatea din Oslo, „noile noastre proiecții sugerează acum o creștere de 18 cm.” Deoarece noile scenarii IPCC se bazează pe modele a căror fizică a fost îmbunătățită – în special prin încorporarea unei mai bune reprezentări a tulbureții – și a căror rezoluția spațială a fost mărită, aceste noi proiecții ar trebui, teoretic, să fie mai robuste și mai fiabile.

Echipa Laboratorului de Climatologie a fost prima care a scăzut aceste scenarii pe calota de gheață din Groenlanda. „Ar fi interesant acum, spune Xavier Fettweis, cercetător și director al Laboratorului, să analizăm modul în care aceste proiecții viitoare sunt sensibile la modelul MAR pe care îl dezvoltăm, descriind aceste scenarii cu alte modele decât MAR așa cum am făcut în prezent climatic (GrSMBMIP). ” Acest studiu va fi realizat în cadrul proiectului european PROTECT (H2020). Obiectivul acestui proiect este de a evalua și proiecta schimbările din criosfera terestră, cu incertitudini pe deplin cuantificate, pentru a produce proiecții solide globale, regionale și locale ale creșterii nivelului mării pe o gamă de scale de timp.

Sursă text: phys.org

Sursă foto: descopera.ro

Back to top button