Știrile 60m.RO

Titus Păunescu (AUR) nu îl slăbește pe ministrul Energiei: De ce nu este public contractul de vânzare a Termocentralei Mintia?

Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu, a demonstrat că nu are soluții în vederea asigurării securității energetice a României. Mai mult decât atât, sub conducerea lui Popescu, statul a decis să înstrăineze Termocentrala Mintia și are în vedere vânzarea Termocentrala Chișcani – potrivit informațiilor apărute în presă, CE Oltenia caută un evaluator pentru a o vinde. Asupra modului în care a s-a desfășurat licitația în cazul Termocentralei Mintia planează multe suspiciuni, Alianța pentru Unirea Românilor fiind singurul partid care a luat atitudine și a cerut înființarea unei comisii speciale de anchetă.

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a solicitat în nenumărate rânduri explicații din partea Ministerului Energiei pentru modul în care este gestionat întreg sectorul energetic din România, precum și pentru înstrăinarea companiilor strategice, mai ales că se întrevede un viitor sumbru, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

El și-a exprimat îngrijorarea privind parcursul Termocentralei Mintia după achiziționarea sa de către firma Mass Global Energy Rom, parte a unui grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman: este vorba despre o privatizare frauduloasă, așa cum am fost obișnuiți de clasa politică de până acum? Va mai funcționează această termocentrală sau va ajunge la fier vechi?

„Consider că prețul de vânzare a fost unul extrem de mic – 91 milioane de lei, raportat numai la faptul că termocentrala are în proprietate terenuri de peste 3 milioane de metri pătrați pe malul Mureșului”, a punctat deputatul AUR, care a precizat că este greu de înțeles de ce statul a vândut această companie strategică după ce a lăsat-o să se degradeze.

Silviu-Titus Păunescu a solicitat ministrului Energiei, Virgil Popescu, să ofere răspuns la următoarele întrebări, în vederea clarificării acestui caz:

  1. De ce contractual de vânzare și anexele sale nu este unul public?
  2. Care este cuantumul daunelor pe care ar trebui să le achite cumpărătorul dacă nu își îndeplinește clauzele contractuale? Conform informațiilor apărute în presă, Mass Group Holding promite investiții de un miliard de euro, modernizarea termocentralei care urmează să producă energie electrică pe gaz, ci nu pe cărbuni, ca până acum, și crearea a 600 de locuri de muncă până cel târziu în 2027.
  3. Dacă statul voia să vândă Termocentrala Mintia, de ce acest lucru nu s-a făcut din timp, când termocentrala se afla în funcțiune și fost așteptat momentul cel mai nefavorabil pentru o astfel de tranzacție?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button