Chinezii și Blidar pierd megacontractul pentru vagoanele CFR

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că a decis anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind „Achiziţia de material rulant nou destinat transportului public inter-regional feroviar de călători RE-IR„- Lot 2, scoțându-i din joc pe chinezii de la CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd și compania Astra Vagoane, deținută de Valer Blidar, societățile desemnate câștigătoare contractului de 930 milioane de lei.
Hotărârea ARF privind anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică a avut în vedere mai multe argumente de ordin factual și juridic. În primul rând, spun cei de la ARF, la data de 13.04.2020, ofertantul CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd. a formulat o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) privind criteriile de atribuire incluse în documentele de achiziție a celor 20 de rame electrice inter-regionale RE-IR. Contestația CRRC a fost respinsă de CNSC. Documentația de licitație, elaborată de ARF, a fost avizată de ANAP, înainte de a fi publicată în SICAP și JOUE. În al doilea rând, mai spun reprezentanții AFR, după adoptarea Deciziei CNSC nr.707/C2/678/4.05.2020, ofertantul CRRC Qingdao Sifang CO., Ltd. a depus la Curtea de Apel București (CAB) – la data de 18.05.2020 – o plângere în urma căreia instanța a emis o hotărâre definitivă în data de 15.06.2020, prin care a obligat ARF să elimine factorul de evaluare – Validare Tehnică, deși aceasta este o hotărâre contrară unei decizii date de CNSC, situație neobișnuită în circa 90% din cazuri. Parametrul Validare Tehnică era cotat cu 10 puncte în criteriile de evaluare și se acorda ofertantului care are deja un produs similar omologat, conform procedurilor europene.
Astfel, ARF a procedat la respectarea deciziei CAB, în paralel cu prelungirea termenului de depunere a ofertelor pentru data de 07.08.2020 și continuarea demersurilor legale cu ANAP, ce urmăreau compensarea anulării validării tehnice cu introducerea unor alte elemente, astfel încât ofertantul trebuia să demonstreze că a parcurs procedura europeană de omologare pentru cel puţin un produs similar. Aceste încercări ale ARF s-au soldat cu două avize condiţionate și refuzarea medierii din partea ANAP.
În acest context, ARF a hotărât să anuleze actuala procedură de achiziţii, conform art. 212, lit. d) din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, şi să reînceapă o altă procedură de licitație în timpul cel mai scurt, ținând cont de refuzul ANAP privind modificările propuse de ARF, precum și decizia CAB care a modificat în mod esențial documentația de licitație, prin eliminarea factorului de evaluare, care favorizează substanţial ofertanţii care nu au un produs omologat pe piața europeană (menționăm că există mulți producători de material rulant, unii chiar NON-UE, care au produse similare omologate potrivit reglementărilor europene, acestea fiind obligatorii pentru statele membre).
Până în prezent nu a fost depusă nicio ofertă și, implicit, nicio ofertă nu a fost deschisă, astfel că o anulare a acestei proceduri nu ar afecta principiile stabilite în legislația specifică achizițiilor publice. De asemenea, ARF, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a urmărit de la înființarea ei, ca prin activitățile întreprinse în procesul de achiziționare a materialului rulant nou, să răspundă nevoilor actuale ale statului român, astfel încât acestea să corespundă prevederilor Pachetului IV Feroviar, care cuprind pilonii legislativ, tehnic și, mai ales, cel legat de piață, destinat să încurajeze concurența și inovarea în sectorul serviciilor de transport feroviar de pasageri, din Uniunea Europeană, spun cei de la ARF.
În consecință, Autoritatea pentru Reformă Feroviară își exprimă intenția de a relua procedura de licitaţie într-un termen cât mai scurt, după efectuarea corecţiilor necesare în documentația de licitaţie, pentru ca scopul achiziţiei să poată fi atins în mod corect, în conformitate cu interesele Autorităţii şi cu respectarea legislaţiei europene şi naţionale, în vigoare.
Sursa: www.cotidianul.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …