Economie

Tinmar Energy vrea să oprească furnizarea energiei electrice către consumatorii care primesc preț plafonat: Clienții, preluați de furnizor de ultimă instanță

Furnizorul Tinmar Energy, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea, și-a anunțat clienții care primesc energie electrică la un preț plafonat că nu le va mai furniza energie, deoarece nu are resursele necesare pentru a susține achizițiile necesare de energie. Este primul furnizor care anunță că renunță la clienți, după ce Guvernul a aprobat modificări la schema de sprijin pentru facturi și a anunțat că va deconta furnizorilor un preț de maxim 1.300 lei/MWh, în condițiile în care chiar autoritățile spun că prețul real al energiei este de peste 3.000 lei/MWh. Clienții Tinmar vor fi preluați de un furnizor de ultimă instanță și vor primi în continuare un preț plafonat.

Reamintim că furnizorii cumpără în prezent energie la prețul real din piață, cel ofertat de producători, dar clientul casnic plătește un preț mult mai mic, plafonat. Statul decontează furnizorului diferența, însă cu mare întârziere. Până în acest moment majoritatea furnizorilor abia au primit banii pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Așadar, furnizorii trebuie fie să aibă disponibilități bănești substanțiale, fie trebuie să se împrumute la bănci pentru a plăti prețul real al energiei către producători. Abia apoi urmează ca statul să le dea banii înapoi, dar abia după ce colectează dividende și taxe pe energie de la producători, majoritatea de stat.

Tinmar susține, în notificarea trimisă clienților, că modificările legislative din piața de energie electrică și gaze naturale au pus compania în situația neplăcută de a notifica greutăți în continuarea furnizării în condițiile impuse de autorități.

„Ultimele modificări – OUG 119/2022 – sunt o dovadă în plus că legislația națională în domeniul energiei rămâne fragmentată, bazată pe soluții de moment, care tratează efectele, și nu cauzele majorării prețurilor, și care induce noi provocări pentru companiile implicate, fără a oferi o minimă predictibilitate pe termen mediu și lung”, arată furnizorul.

Valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1.300 lei/MWh. Asta în condițiile în care prețul de tranzacționare angro al energiei în data de 5 septembrie 2022 era de 3.053 lei/MWh.

„Diferența de preț între prețul plătit astăzi de Tinmar Energy și cel ce va decontat (peste alte câteva luni de către statul român) trebuie suportată de societatea noastră, fapt care se adaugă la pierderile înregistrate până acum din aplicarea măsurilor compensatorii. Furnizorii au încercat să achiziționeze din piață energie la prețul plafonat de către Ordonanță, sens în care au fost lansate oferte la acest preț, pentru energie bandă, pe mai multe perioade de livrare, în viitor: la săptămână, la lună, la trimestru, la semestru, la an 2023. Absolut previzibil, nu s-a încheiat nicio tranzacție, pentru că niciun producător nu a dorit să vândă energia la acest preț, mult sub cel al pieței și mult sub ce s-a tranzacționat cu livrare în viitor în ultimele luni. Și au mai fost și solicitări la prețuri peste cel maxim de decontare al statului – de 1.600,00 și chiar 1.800,00 de lei, cu acelasi rezultat. Singurele oferte de răspuns la solicitarea furnizorilor au fost de 3.900,00 de lei/MWh pentru energia aferentă trimestrului IV 2022 și 3.000,00 lei/MWh pentru energie bandă cu livrare în tot anul 2023”, arată Tinmar.

Drept urmare, compania subliniază că povara finanțării și susținerii consumatorilor plafonați cade din nou pe furnizor, fapt ce duce implicit la probleme insurmontabile pentru societate.

Astfel, în aceste condiții, Tinmar Energy și-a anunțat clienții cu contracte de energie electrică la preț plafonat că începand cu data de 16 septembrie 2022 va înceta furnizarea energiei electrice. Compania va activa, începând cu această dată, doar pe piața concurențială, unde clienții plătesc prețul real al energiei, cel la care vând producătorii.

Vă rugăm să înțelegeți că nu avem resursele necesare pentru a susține achizițiile necesare consumatorilor plafonați și respectuos vă solicităm ca până cel mai târziu în data de 15.09.2022 să solicitați încheierea unui contract de furnizare energie electrică cu furnizorul de ultimă instanță numit de ANRE pentru luna septembrie, respectiv Enel Furnizare, pentru a avea asigurată energia necesară funcționării”, arată notificarea Tinmar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button