TIMP LIBER DE ACASĂ: Spectacolul „Carmen”, difuzat online de Opera Naţională Bucureşti

În ziua de 8 iunie 2020, înregistrarea spectacolului „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron, este difuzată, cu începere de la ora 18.30, în cadrul programului „Seri de Operă Online” al Operei Naţionale Bucureşti.
Piesa, în patru acte, a fost jucată la 9 februarie 2018 şi poate fi urmărită atât pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibilă publicului pe durata difuzării.
Din distribuţie fac parte, printre alţii, Mihaela Işpan, Alin Stoica, Mihaela Stanciu, Daniel Pop, Andreea Novac şi Sorana Negrea.
Libretul operei „Carmen” a fost semnat de Henri Meilhac şi Ludovic Halevy, care la rândul lor s-au inspirat din nuvela omonimă a scriitorului francez Prosper Merimee, publicată în 1845, potrivit byu.edu.
„Carmen” a fost montată, în premieră, pe scena Operei Comice din Paris, la 3 martie 1875. De-a lungul anilor, avea să devină una dintre cele mai populare şi de succes piese de operă din canonul clasic. „Habanera” din Actul I şi „Cântecul toreadorului” din Actul al II-lea se numără printre cele mai cunoscute arii de operă.
Compozitorul Georges Bizet s-a născut în ziua de 25 octombrie 1838, arată http://operanb.ro. A fost elev al profesorilor Antoine François Marmontel (pian) şi Fromental Halevy (compoziţie), la Conservatorul din Paris, unde a obţinut, ca încununare a studiilor sale, Marele premiu al Romei, în 1857.
În acea perioadă, a compus „Simfonia în do major”, prezentată în primă audiţie, abia în 1935. După opereta „Le Docteur Miracle” (1856-1857) şi opera „Don Procopio” (libretul în limba italiană, 1858-1859), prima lucrare care poartă amprenta personalităţii sale, deşi încă vădind o prea mare respectare a tradiţiei spectacolului epocii, a fost „Pescuitorii de perle” (1863). Au urmat „Ivan cel Groaznic” (1865) şi „Frumoasa fată din Perth” (1866).
Dintre opere sale, mai amintim: „Cupa regelui din Thule” (1868, neterminată), „Clarissa Harlowe” (1870-1871), „Griseldis” (1870-1871), „Djamileh” (1871) şi opereta „Don Rodrigue” (1873), partituri care preced marea sa realizare, opera „Carmen” (1873-1874). Compusă în stilul operei comice, cu recitative vorbite, opera „Carmen” reprezintă o certă contribuţie la evoluţia teatrului liric, atât prin veridicitatea subiectului, cât şi prin autenticitatea culorii tematice, de inspiraţie iberică.
Georges Bizet, reprezentant de seamă al sfârşitului epocii romantice franceze, a murit la 3 iunie 1875.
Sursa: www.agerpres.ro
- Marius Lulea: „Vor să ne dezbine, să îndrepte fermierii împotriva studenților, antreprenorii împotriva profesorilor! Să fim uniți, dușmanii sunt în partide!”Marius Lulea trage un semnal de alarmă cu privire la strategia perfidă a clasei politice de a diviza poporul român, pentru a-și păstra puterea și privilegiile. Într-o declarație fermă, prim-vicepreședintele AUR denunță manipulările prin care guvernanții încearcă să creeze conflicte artificiale între categoriile sociale. „Vor să ne dezbine! Să îndrepte fermierii împotriva studenților, antreprenorii împotriva …
- Guvernul lui Nicușor va crește taxa pe terenuri, inclusiv agricol!Guvernul instalat de Nicușor Dan pregătește o nouă lovitură pentru români: majorarea taxelor pe terenuri, inclusiv pe cele agricole. Măsura vine într-un moment în care agricultura românească se confruntă deja cu dificultăți majore, iar fermierii sunt sufocați de scumpiri, secetă și birocrație. În loc să taie din cheltuielile aparatului bugetar sau să elimine privilegiile din …
- Guvernul lui Nicușor va crește taxa pe terenuri, inclusiv agricol! Subvenții mici, taxe mari!Guvernul susținut de Nicușor Dan continuă să lovească în producătorii români. După ce a crescut TVA-ul în sectoare esențiale, acum se pregătește să majoreze taxele pe terenuri, inclusiv pe cele agricole. În loc să sprijine agricultura locală, preferă să o îngroape în biruri. Subvențiile acordate fermierilor români sunt deja printre cele mai mici din Uniunea …
- Bolojan râde de români: „Nu două posturi de vicepremieri în plus vor face diferența”Într-o declarație care trădează aroganță și dispreț față de contribuabili, Ilie Bolojan a minimalizat problema celor cinci vicepremieri din Guvern, afirmând senin că „nu două posturi în plus vor face diferența”. Cu alte cuvinte, pentru Bolojan, nu contează că statul își umflă burta cu funcții inutile, plătite din buzunarul românilor care abia își plătesc facturile. …
- Pierdem aproape 8 miliarde de euro din PNRR. Guvernul are doar probleme, nu soluții.România riscă să piardă aproape 8 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii sunt acolo, disponibili pentru spitale, autostrăzi și linii de cale ferată, dar guvernul nu este în stare să-i atragă. Incapacitatea administrativă și lipsa de reforme au transformat un plan istoric într-un eșec național. În timp ce alte state …