TIMP LIBER DE ACASĂ: Spectacolul „Carmen”, difuzat online de Opera Naţională Bucureşti

În ziua de 8 iunie 2020, înregistrarea spectacolului „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron, este difuzată, cu începere de la ora 18.30, în cadrul programului „Seri de Operă Online” al Operei Naţionale Bucureşti.

Piesa, în patru acte, a fost jucată la 9 februarie 2018 şi poate fi urmărită atât pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibilă publicului pe durata difuzării.

Din distribuţie fac parte, printre alţii, Mihaela Işpan, Alin Stoica, Mihaela Stanciu, Daniel Pop, Andreea Novac şi Sorana Negrea.

Libretul operei „Carmen” a fost semnat de Henri Meilhac şi Ludovic Halevy, care la rândul lor s-au inspirat din nuvela omonimă a scriitorului francez Prosper Merimee, publicată în 1845, potrivit byu.edu.

„Carmen” a fost montată, în premieră, pe scena Operei Comice din Paris, la 3 martie 1875. De-a lungul anilor, avea să devină una dintre cele mai populare şi de succes piese de operă din canonul clasic. „Habanera” din Actul I şi „Cântecul toreadorului” din Actul al II-lea se numără printre cele mai cunoscute arii de operă.

Compozitorul Georges Bizet s-a născut în ziua de 25 octombrie 1838, arată http://operanb.ro. A fost elev al profesorilor Antoine François Marmontel (pian) şi Fromental Halevy (compoziţie), la Conservatorul din Paris, unde a obţinut, ca încununare a studiilor sale, Marele premiu al Romei, în 1857.

În acea perioadă, a compus „Simfonia în do major”, prezentată în primă audiţie, abia în 1935. După opereta „Le Docteur Miracle” (1856-1857) şi opera „Don Procopio” (libretul în limba italiană, 1858-1859), prima lucrare care poartă amprenta personalităţii sale, deşi încă vădind o prea mare respectare a tradiţiei spectacolului epocii, a fost „Pescuitorii de perle” (1863). Au urmat „Ivan cel Groaznic” (1865) şi „Frumoasa fată din Perth” (1866).

Dintre opere sale, mai amintim: „Cupa regelui din Thule” (1868, neterminată), „Clarissa Harlowe” (1870-1871), „Griseldis” (1870-1871), „Djamileh” (1871) şi opereta „Don Rodrigue” (1873), partituri care preced marea sa realizare, opera „Carmen” (1873-1874). Compusă în stilul operei comice, cu recitative vorbite, opera „Carmen” reprezintă o certă contribuţie la evoluţia teatrului liric, atât prin veridicitatea subiectului, cât şi prin autenticitatea culorii tematice, de inspiraţie iberică.

Georges Bizet, reprezentant de seamă al sfârşitului epocii romantice franceze, a murit la 3 iunie 1875. 

Sursa: www.agerpres.ro

 • DE RÂS? Orban promite 3 autostrăzi în Moldova
  Suntem la o emisiune de divertisment și noi nu știm acest lucru. În acest moment în Moldova nu s-a realizat nici un kilometru de autostradă. Sunt ceva lucrări nefinalizate la șosele de centură pe care ei, politicienii, le numesc autostrăzi… A, să nu uităm, a făcut Ștefan Mandachi un metru, dar nici un metru nu
 • Adriana Săftoiu atacată de un câine și apoi salvată de români. Oare ea câți români a salvat?
  Deputatul Adrian Săftoiu a fost atacată de un câine negru și rău. S-a întâmplat acest lucru în timp ce își făcea plimbarea de seară în cel mai ilegal complexul de blocuri din București: Greenfield, cartierul rezistențial cu mii de apartamente construite ilegale de Impact în pădurea Băneasa. Acum poate și câinii s-or fi săturat de
 • Panarițiu . Cauze, simptome și tratament
  Panarițiu este inflamație provocată de o infecție acută ce poate apărea la un deget sau la degetele de la mană sau de la picioare, și este o problemă destul de comună. Infecția poate varia de la ușoară pană la potențial gravă. De multe ori, aceste infecții sunt mici și sunt relativ ușor de tratat. Imposibilitatea
 • Votanții cu simptome de coronavirus pot cere urna mobilă dacă anuntă medicul de familie
  ”Recomandarea noastră este că persoanele care au simptome de Covid să apeleze la medicul de familie că pot să ceară urna mobilă, astfel încât să nu fie obligat să se deplaseze la secția de votare. Noi vom transmite urnă mobilă la toate persoanele, dacă au simptome și primesc un certificat medical, chiar dacă nu au
 • Modul stupid în care a murit un fotbalist de 32 de ani
  Un fotbalist în vârstă de 32 de ani a murit într-un mod extrem de stupid, în timp ce asista la înmormântarea unui prieten ucis de explozia devastatoare din Beirut. Mohamed Atwi , pe numele său, a fost lovit în cap de un glonț tras de militarii prezenți la ceremonie, în semn de onoare. Mai erau
%d blogeri au apreciat: