Internațional

The Times: Joe Biden a dat undă verde Israelului pentru invazia terestră în Fâșia Gaza

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a obținut sprijinul privat din partea președintelui Biden pentru a continua invazia terestră a Fâșiei Gaza, potrivit relatărilor din întâlnirile cu ușile închise dintre cei doi lideri, transmite The Times.

Aflat în vizită în Israel, Biden i-a spus lui Netanyahu că rămâne „pe deplin de acord” cu planurile Israelului de a lansa o incursiune pentru a „eradica Hamas”, în ciuda indignării continue provocate de explozia de marți seara de la un spital din Gaza, care a ucis sute de civili.

Explozia de la spital a dus la proteste în tot Orientul Mijlociu și a sporit amenințările cu o conflagrație mai amplă în cazul în care Israelul își intensifică războiul în Gaza. SUA au susținut acum declarațiile forțelor de apărare israeliene (IDF), care au pus explozia pe seama unei rachete lansate de aliatul Hamas din Gaza, grupul militant palestinian Jihadul Islamic.

Cu toate acestea, acest lucru a avut un efect redus asupra guvernelor arabe, care au continuat să dea vina pe Israel, sau asupra populațiilor arabe ostile.

În timpul vizitei sale, Biden a ținut un discurs emoționant în fața miilor de victime ale atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și a rudelor acestora – făcând referire la propriile sale experiențe de pierdere: prima sa soție și fiica sa au fost ucise într-un accident de mașină, iar fiul său mai mare a murit de cancer.

Dar, de asemenea, în privat, el și-a expus termenii de aprobare a planului lui Netanyahu de a zdrobi Hamas. El a îndemnat la un minim de reținere în atacul propriu-zis și a obținut o promisiune că Israelul va permite intrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza dinspre Egipt, mai notează sursa citată.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button