Semnificații istorice pentru ziua de 7 noiembrie

1728: Se năștea exploratorul englez James Cook (d. 1779)
1867: Se năștea Marie Sklodowska Curie, chimistă și fiziciană, laureată Nobel (d. 1934)
1877: Începea asaltul final al trupelor române asupra redutei Rahova
1867: Se năştea fiziciana şi chimista poloneză Maria Sklodowska-Curie, laureată a premiilor Nobel pentru Fizică şi Chimie (d. 1934)
1910: Înceta din viaţă scriitorul rus Lev Tolstoi (n. 1828)
1913: Se năștea scriitorul francez Albert Camus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (d. 1960)
1916: Se năştea filosoful Mihai Şora
1940: Se năștea actrița Dorina Lazăr
1942: Se năștea actriţa Mariana Mihuţ
1943: Se năștea cântăreața canadiană Joni Mitchell
1967: Se năștea cântăreața scoțiană Sharleen Spiteri, solista trupei Texas
1967: Se năștea David Guetta, House-DJ și producător francez
1992: Murea omul politic slovac Alexander Dubcek, liderul ‘Primăverii de la Praga’ (n. 1921)
1997: Conducerea Bisericii Ortodoxe Române respingea acuzaţiile aduse unora dintre ierarhi, potrivit cărora unii membri ai Sfântului Sinod ar fi fost colaboratori ai Securităţii
2003: Înceta din viaţă scriitorul Iosif Naghiu, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani (n. 1932)
2004: Rapperul american Eminem dădea lovitura în Regatul Unit cu ‘Just Lose It’, al 4-lea său no.1 dincoace de Atlantic
2011: Înceta din viață pugilistul american Joe Frazier, campion mondial la categoria grea (n. 1944)
2012: Barack Obama câştigă al doilea mandat de preşedinte ale SUA
2014: Se înfiinţa primul Institut de Armenologie din România şi din spaţiul central şi est-european, un pas important şi necesar în domeniul cercetării comunităţilor armene din Europa Centrală şi de Est
2015: Înceta din viaţă scriitorul şi textierul Aurel Storin, autor al unor şlagăre precum”Cu cine semeni dumneata” sau „Să mori de dragoste rănită” (n. 1937)
2017: Muzeul Iluziilor, un proiect al Asociației Astronomice Pluto, era inaugurat la Oradea
2017: Actriţa Julie Walters era înnobilată de regina Elisabeta a II-a în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Buckingham din Londra
2018: Republicanii îşi consolidau majoritatea în Congresul din SUA, în vreme ce democraţii preluau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, o înfrângere pentru administraţia lui Donald Trump
Sursa: www.europafm.ro
- Cum a fost distrusă petrochimia românească! Azi mai e puțin și la străiniÎn 1989, România era una dintre puținele țări din lume care își producea aproape integral combustibilii, masele plastice, îngrășămintele chimice și cauciucul sintetic. Aveam zece rafinării, combinate integrate de petrochimie, olefină și azot, și o rețea de transport și distribuție care lega marea, muntele și câmpia prin conducte strategice. Astăzi? Mai funcționează cu adevărat doar …
- Importăm carne de porc de aproape 1 miliard de euro anual! România, țară agricolă fără porciRomânia, țară cu tradiție milenară în creșterea porcilor, a ajuns astăzi să importe carne de porc de aproape 1 miliard de euro în fiecare an. Este o rușine națională și o dovadă clară că statul român a abandonat cu premeditare zootehnia. În loc să producem aici, în gospodăriile și fermele românilor, hrănim industria altora, în …
- Cele 10.000 de pensii speciale se mențin! Sistemul ne-a învinsDe ani de zile, românii aud promisiuni: „vom tăia pensiile speciale”, „vom face dreptate”, „nimeni nu va fi mai presus de lege”. Și tot de ani de zile, pensiile speciale rezistă. Ba chiar cresc, se indexează, se protejează cu hotărâri judecătorești și cu legi scrise în birourile privilegiaților. În timp ce milioane de români se …
- Puterea de la București nu există. Sunt simple secretare care îndeplinesc ordine externeRomânia e condusă, dar nu de la București. Acolo, în Palatul Victoria și în Cotroceni, nu mai sunt lideri, ci funcționari obedienți, secretare de lux care ștampilează ordine venite din afară. Fie că e vorba de Bruxelles, Washington sau alte centre de comandă, instrucțiunile vin clar, pe hârtie, iar „guvernanții” noștri doar le execută. Fără …
- Multinaționalele sunt noile Sovromuri: extrag bunăstarea din RomâniaRomânii au trăit odată sub teroarea economică a Sovromurilor, acele companii înființate după al Doilea Război Mondial, prin care URSS a jefuit sistematic resursele țării sub pretextul “colaborării bilaterale”. Astăzi, istoria se repetă, doar că jefuitorii poartă costume occidentale, au branduri lucioase și se numesc „investitori strategici”. Multinaționalele care operează în România sunt, în realitate, …