SocialȘtirile 60m.RO

Telemedicina va schimba complet sistemul sanitar din România

Una din schimbările survenite din cauza pandemiei de coronavirus este posibilitatea de a vorbi cu un medic online sau prin telefon, denumită generic telemedicină.

Cel mai mare beneficiu este că pacienții nu mai sunt nevoiți să aștepte ore întregi pe holurile spitalelor pentru o discuție cu un doctor sau pentru o rețetă, acest lucru se poate face acum din confortul casei.

Să fie acesta începutul unei revoluții în sistemul medical din România?

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, este de părere că mecanismele sanitare dinaintea pandemiei sunt haotice și învechite.

„Este haotic să te duci la medicul de familie pentru trimitere, apoi la medicul specialist pentru consultație, medicul specialist face o scrisoare către medicul de familie, la care te întorci să îți dea o rețetă, apoi te duci cu rețeta la farmacie. E o chestie pe care nu o să o înțelegem niciodată, de ce acest traseu”, declară Gănescu pentru hotnews.ro.

Multe țări au de câțiva ani implementat acest sistem de telemedicină.

„Noi ne văităm că e aglomerație în spital, la medic, stăm pe holuri câte 20-30 pentru consultație, rețetă, monitorizare. Lucruri pe care am putea să le evităm și pe care le-am evitat, cu ocazia pandemiei, prin partea asta de telemedicină”, afirmă președintele COPAC.

„Dincolo, în Europa, pentru că nu am inventat noi gaura de la covrig, pacientul este trimis pentru diagnostic într-un centru de diagnosticare, pentru scrierea tratamentului și eventual monitorizare o dată pe an, iar restul este totul externalizat și se întâmpla la medicul de familie. Medicul de familie sună pacientul o dată pe lună și îl întreabă dacă au apărut evoluții sau involuții, îi eliberează rețeta electronic, iar el se duce la farmacie și își ia rețeta, dar nici măcar nu trebuie să mearga el în persoană cu cardul de sănătate, mort-copt, dacă nu se poate deplasa”, explică Radu Gănescu.

Sandra Alexiu medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov este de părere că România trebuie să creeze cadrul legal pentru telemedicină și să se alinieze statelor care au demult implementat acest sistem.

„În mod clar va trebui găsită o formă legislativă care să legalizeze teleconsultația. În plus, trebuie dezvoltate platforme în care teleconsultația să se desfășoare în mod unitar, pentru că la noi, în viteza în care a trebuit să ne adaptăm la acest lucru, s-a acceptat orice – prin telefon, prin Facebook, prin platforme private, prin soft-uri de cabinet. Nu a contat, a contat să ne descurcăm cum am putut”, consideră președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Rămâne de văzut dacă telemedicina va rămâne o practică obișnuită în România sau ne vom întoarce la vechile cozi interminabile din spitale.

Back to top button