Klaus Iohannis: Relaţiile dintre România şi Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând

Relaţiile diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii sunt „mai puternice ca oricând”, a transmis duminică preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și SUA.
„Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar şi un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă şi consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelenţă fără precedent, susţinut de un dialog politic dens şi o cooperare foarte eficientă”, se arată în mesajul președintelui, publicat de Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis a adăugat că la aceste evoluţii au contribuit „atât împărtăşirea valorilor democratice, cât şi dedicaţia pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generaţii succesive de oameni politici, diplomaţi, artişti, reprezentanţi a numeroase corpuri profesionale şi sociale”.
„Dialogul meu fructuos şi substanţial din ultimii ani cu preşedintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relaţia dintre ţările şi popoarele noastre”, a susţinut el.
Potrivit lui Iohannis, „pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoţindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de ţara noastră pentru consolidarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor săi”.
La rândul său, a completat şeful statului, „România şi-a conturat profilul de partener de încredere şi aliat NATO activ, care îşi asumă angajamente puternice şi contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianţei”.
„Parcursul ascendent al relaţiilor noastre bilaterale este pus în valoare de Parteneriatul nostru Strategic pentru secolul XXI, dimensiune esenţială a politicii externe a României, care oferă perspective ample de cooperare într-o arie largă de domenii – politic, securitar, economic, cercetare, tehnologie, ştiinţă şi educaţie, contacte inter-umane”, a evidenţiat el.
În opinia lui Iohannis, „vitalitatea parteneriatului a fost reconfirmată în ultimul an inclusiv prin adăugarea de noi sfere de cooperare, în domenii de înaltă tehnologie, cu implicaţii de ordin economic, social şi politic pentru următorul deceniu – aşa cum o arată Declaraţia Comună pe care am adoptat-o împreună cu Preşedintele Statelor Unite pe 20 august 2019, în cadrul vizitei mele la Casa Albă”.
Klaus Iohannis a menţionat, totodată, eforturile de combatere a efectelor pandemiei SARS-CoV-2, context în care cele două ţări şi-au acordat reciproc ajutor.
„Relaţia privilegiată în cadrul Parteneriatului Strategic ne oferă un reper solid în contextul unei lumi aflate într-o profundă şi rapidă schimbare, o lume dominată de numeroase provocări de securitate, la care s-a adăugat, anul acesta, lupta pe care toate statele lumii au dus-o cu pandemia de COVID-19. Încă o dată, într-un context atât de complex, România şi SUA au ştiut să dea măsura solidităţii şi solidarităţii în relaţia noastră bilaterală, acordându-şi reciproc ajutor şi demonstrând practic valoarea acţiunii comune în favoarea propriilor cetăţeni”, a mai subliniat el.
Potrivit preşedintelui, „la 140 de ani de la stabilirea lor, relaţiile diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând”.
„În calitate de Preşedinte al României, sunt profund angajat, atât personal, cât şi în numele ţării mele, pentru aprofundarea şi ezvoltarea, şi pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american şi a parteneriatului transatlantic”, a transmis el.
Și ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a transmis un mesaj cu aceeași ocazie, în care arată că „poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american”.
Sursa: www.digi24.ro
- România are peste 3.000 de localități. Olanda are sub 400. Noi avem birocrați, ei au prosperitateRomânia este sufocată de un stat gras, birocratic și ineficient, cu peste 3.000 de unități administrative – comune, orașe, municipii, fiecare cu primar, viceprimar, consilieri locali, contabili, șefi de servicii, angajați plătiți din bani publici. Această structură nu aduce dezvoltare, ci sărăcie administrată elegant. În loc să investim în școli, spitale, drumuri sau irigații, întreținem …
- Ion Cristoiu: Noi, ca popor, nu avem în fibră ideea demnităţii naţionale, aşa cum o au polonezii, grecii, ungurii, ruşii, turcii, chiar bulgariiIon Cristoiu, jurnalist și scriitor român, a vorbit despre demnitatea și independența Poporului Român. Invitat la „Marius Tucă Show”, Ion Cristoiu a vorbit despre campania dusă împotriva independenței României. Jurnalistul spune că imediat după Revoluție, a început o campanie prin care românilor li s-a spus că nu sunt capabili de a fi independenți. De la o țară …
- Mirel Palada: Hrana – o importăm și facem deficit comercial; Apa – e doar pentru stăpînii noștri francezi, dacă o folosesc și românii, le pun cătușele; Energie – Am rezolvat-o de acum 30 de ani, am dat Petromul austriecilor, acum urmează să le dăm și gazele„Hrană. Apă. Energie. Un slogan aparent delirant. Nu e delirant deloc. Să vă explic”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada. „Hrană. O importăm de la străini și facem deficit comercial. Asta pentru că la noi subvențiile agricole sînt mult mai mici decît în vestul Europei. UE nu ne permite să crească subvenția. Egalitate să fie, dar …
- Robert Turcescu: „Gata, nu se mai zboară cu economic? Cu avion de linie? S-a trecut la jet privat?”„Gata, nu se mai zboară cu economic? Cu avion de linie? S-a trecut la jet privat?”, scrie, sarcastic, pe Facebook, jurnalistul Robert Turcescu. Şi Anca Alexandrescu spune: „Cred că este sfidarea zilei: în timp ce țara arde, Nicușor Dan își face poză cu miniștrii USR de 12%. Este o sfidare nu doar la adresa românilor, ci …
- Dungaciu: Generaţiile tinere sunt crescute fără conștiință activă, fără memoria trecutului, dezrădăcinate, îndepărtată de memoria familieiprof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a vorbit despre problemele educaționale ale generațiilor actuale, scrie gandul.ro. Invitat la „Marius Tucă Show”, Dan Dungaciu a vorbit despre generațiile actuale. Acesta a explicat faptul că anii 90 au fost anii în care ultimele generații de elevi au fost școliți cum ar trebui. În anii 90 s-a …