Internațional

Țările de Jos: Guvernul Rutte a picat

Guvernul de coaliţie al premierului olandez Mark Rutte a căzut după negocieri furtunoase între cele patru partide aflate la putere din cauza disputelor legate de politica primirea refugiaţilor, au transmis media naţionale, potrivit AFP.

„Guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord asupra măsurilor ce trebuie luate cu privire la limitarea afluxului de solicitanţi de azil. Aceasta este ceea ce a raportat la Haga”, scrie pe site-ul său radio-televiziunea publică olandeză NOS. „Acesta este astfel sfârşitul guvernului Rutte IV”, adaugă aceasta.

Premierul Mark Rutte va remite demisia cabinetului său după ce a eşuat să se înţeleagă asupra măsurilor vizând limitarea imigraţiei, a relatat vineri agenţia de presă locală ANP, citată de Reuters.

ANP citează surse potrivit cărora cel de-al patrulea guvern de coaliţie Rutte a căzut pentru că nu a fost în măsură să se înţeleagă asupra modului de a limita numărul solicitanţilor de azil în Ţările de Jos. după trei zile de negocieri tensionate.

O iniţiativă a partidului conservator al lui Rutte VVD pentru a limita fluxul solicitanţilor de azil spre Ţările de Jos a divizat coaliţia sa guvernamentală cvadripartită, căci două partide au refuzat să-i susţină propunerile.

Tensiunile au ajuns la apogeu în această săptămână când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere vizând restricţionarea intrării copiilor refugiaţilor de război aflaţi deja în Ţările de Jos şi de a face familiile să aştepte cel puţin doi ani înainte de a putea fi reunite.

Cererile de azil în Ţările de Jos au înregistrat un salt cu o treime anul trecut, ajungând la peste 46.000, iar guvernul a prevăzut că ele ar putea depăşi 70.000 în acest an, întrecând precedentul record din 2015.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button