Internațional

Tancurile franceze „cu blindaj subţire” trimise de Macron în Ucraina sunt impracticabile pentru atacuri

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit liderului francez Emmanuel Macron pentru că a trimis tancuri de luptă uşoare la Kiev, iar ministrul apărării Oleksii Reznikov a fost filmat în timp ce se afla într-unul dintre ele, transmite France 24.

Dar un comandant ucrainean spune că vehiculele de luptă pentru infanterie AMX-10 RC, foarte mobile – descrise uneori ca tancuri uşoare – sunt „nepractice” pentru atacurile din linia întâi, susţinând că un echipaj format din patru oameni a murit deja din cauza blindajului subţire al vehiculului.

Kievul a declarat, în aprilie, că vehiculele franceze – concepute pentru recunoaştere armată şi atacuri asupra tancurilor inamice – erau deja în serviciu.

Dar un comandant de batalion în vârstă de 34 de ani din cadrul Brigăzii 37 de puşcaşi marini, care foloseşte indicativul Spartaneţ, a declarat că „blindajul subţire” al tancurilor înseamnă că acestea pot fi folosite ca sprijin de foc, dar nu în atacuri în prima linie.

„Din păcate, a existat un caz în care echipajul a murit în vehicul. A avut loc un bombardament de artilerie şi un obuz a explodat în apropierea vehiculului, fragmentele au străpuns blindajul şi setul de muniţie a explodat”, a declarat vineri maiorul pentru AFP.

Cei patru membri ai echipajului aflaţi în interior au fost ucişi cu toţii, a precizat el.

„Armele sunt bune, dispozitivele de observare sunt foarte bune. Dar, din nefericire, există un blindaj subţire şi este impracticabil să le foloseşti în prima linie (de atac). Au existat astfel de cazuri când un obuz de 152 mm a explodat în apropiere şi schijele au pătruns în vehicul”, a declarat Spartaneţ.

El a adăugat că AMX-10 francez a avut, de asemenea, probleme cu cutia de viteză care se defectează, posibil din cauza utilizării lor pe drumuri de pământ.

„A trimite vehiculele (AMX-10) (în luptă) doar pentru ca acestea să fie distruse, consider că este nepractic şi inutil, deoarece este în primul rând un risc pentru echipaj”, a spus Spartanets, care nu a precizat însă câte AMX-10 are formaţiunea de luptă de elită.

Site-ul de informaţii cu sursă deschisă Oryx, care contabilizează pierderile de echipamente pe baza imaginilor de pe câmpul de luptă, a numărat trei pierderi de tancuri uşoare AMX-10 RC în Ucraina.

Spartaneţ a declarat că soldaţii săi dobândesc experienţă cu vehiculele după ce au urmat o lună de pregătire în Franţa, adăugând însă că acest timp nu a fost suficient pentru a stăpâni pe deplin utilizarea tactică a acestora.

Potrivit Ministerului francez al Apărării, AMX-10 oferă protecţie împotriva focului infanteriei uşoare. Greutatea lor de luptă este de aproximativ 20 de tone şi au roţi în loc de şenile. Acestea au fost dezvoltate în anii 1970, iar forţele armate franceze au început să le înlocuiască cu vehicule mai moderne, denumite Jaguar.

Comandantul batalionului a comparat vehiculele construite în Franţa, de calitate deficitară, cu vehiculele blindate de tip MRAP, cum ar fi Oshkosh-ul american şi Husky-ul britanic, despre care a spus că ar putea rezista la o lovitură directă cu grenade propulsate de rachete.

În ianuarie, Washingtonul a anunţat, de asemenea, asistenţă pentru Ucraina, inclusiv 55 de vehicule blindate de tip MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected).

Marea Britanie a trimis anul trecut vehicule de sprijin Husky.

Spartanets a arătat AFP două vehicule Oshkosh vopsite în camuflaj montate pe roţi uriaşe. Unul dintre ele avea câteva daune minore provocate de şrapnel pe capotă, pe care l-a descris ca fiind un punct „slab”.

„În rest, din punct de vedere al protecţiei, vehiculul este foarte tare”, a spus el.

Dacă unul trece peste o mină de teren, „o roată zboară”, dar vehiculul rămâne intact, a spus el.

În schimb, atunci când un vehicul sovietic de luptă de infanterie (BMP sau BMD) trece peste o mină de tanc, „este foarte trist pentru echipaj şi pentru vehicul”, a adăugat el.

Brigada 37, formată recent, are luptători poziţionaţi în apropierea liniei de front ruseşti din estul regiunii Doneţk.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button