România, principalul importator de produse moldovenești

Importurile României din R. Moldova au depășit de câteva ori importurile de produse moldovenești ale altor parteneri strategici, potrivit datelor Biroului Național de Statistică de la Chișinău pentru șapte luni ale anului 2020.
Potrivit BNS, valoarea totală a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană, în șapte luni ale anului curent se ridică la 893,5 milioane de dolari cu o pondere de 64,7% din totalul exporturilor, iar a importurilor – de 1, 326 miliarde de dolari.
De asemenea, volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie-iulie 2020 este de 357,05 milioane de dolari. În același timp, volumul importurilor din România în șapte luni ale anului curent este în valoare de 348,73 milioane de dolari.
Astfel, România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât la export, cât și la import, achiziționând în perioada de referință cel mai mare volum de produse moldovenești și ocupând locul 1 în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Moldova.
„România a devenit principalul importator de produse moldovenești, astfel devansând de câteva ori ceilalți parteneri strategici la acest capitol. Acest fapt vorbește despre o cooperare strategică dovedită de cifre și fapte, nu doar de declarații. În continuare, Ministerul economiei și infrastructurii își îndreaptă eforturile pe implementarea unei agende bilaterale complexe cu toți partenerii existenți, dar și pe extinderea cadrului de cooperare comercial-economică cu cât mai multe țări pentru a oferi producătorilor noștri acces la noi piețe de desfacere”, a declarat ministrul moldovean al economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.
Cel de al doilea partener comercial al Chișinăului din top 10 state membre UE este Italia.
În aceeași perioadă, exportul mărfurilor moldovenești pe piața CSI a însumat 220,8 milioane de dolari cu o pondere în totalul exporturilor de 16%, iar importurile au constituit 733,6 milioane de dolari. În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 milioane de dolari, iar exportul produselor rusești în R. Moldova s-a ridicat la 337,61 milioane de dolari.
Sursa: Unimedia.info
- Leul scade pentru a treia zi consecutiv în fața euro. Cresc și celelalte valute majoreMoneda națională continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute internaționale. Euro, dolarul, lira sterlină și francul elvețian au înregistrat noi creșteri față de leu, potrivit cursului oficial publicat de Banca Națională a României. În schimb, indicii ROBOR au continuat să scadă. Banca Națională a României a publicat miercuri, 9 iulie, cursul oficial de …
- H.D Hartmann: AUR nu e partid naţionalist, ci e singurul partid identitar la ora actualăÎntr-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic H. D. Hartmann a criticat structura guvernamentală actuală și strategia greșită a PSD, afirmând că partidul a permis dezvoltarea AUR ca partid identitar. Hartmann acuză Guvernul de ineficiență și a criticat existența unor vicepremieri fără portofoliu, care potrivit acestuia, sunt plătiți „de pomană”. De asemenea, analistul a …
- România, la un pas de pierderea fondurilor europene. Bruxelles-ul nu mai are răbdareUniunea Europeană a primit planul fiscal al Guvernului, dar nu mai crede în promisiuni. România rămâne sub procedura de deficit excesiv, iar suspendarea fondurilor europene devine un scenariu tot mai probabil. Până nu se văd rezultate concrete, banii rămân în pericol. După ani de întârzieri, amânări și reforme ratate, România încearcă din nou să recâștige …
- Generalul Dumbravă invocă modelul Chancery Lane din Londra, însă DNA îl acuză de trafic de influențăGeneralul Dumitru Dumbravă, trimis în judecată alături de Florian Coldea pentru presupus trafic de influență sub acoperirea consultanței juridice, încearcă să se apere invocând un model britanic: Chancery Lane, celebra arteră juridică din Londra. Doar că, în Marea Britanie, colaborarea între foști ofițeri de informații și avocați e reglementată strict, transparentă și legală, nu o …
- Angajații cu salariu minim și IMM-urile, cei mai afectați de noile taxeMăsurile de austeritate asumate de Guvern lovesc direct în categoriile cele mai fragile din economie. Angajații cu salariu minim și întreprinderile mici și mijlocii vor suporta costul ajustărilor fiscale, avertizează consultantul fiscal Adrian Negrescu. În timp ce statul încearcă să evite o retrogradare financiară, populația cu cele mai mici venituri riscă să fie împinsă spre …