Politică

Tai porcul în curte și te trezești cu o amendă de 6.000 de lei

S-a întâmplat la Satu Mare. Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare i-au dat unui sătmărean o amendă în valoare de 6.000 lei după ce și-a tăiat porcul în gospodărie fără a anunța în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial.

În săptămâna 20-26 octombrie 2023, inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de 91 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare, potrivit unui comunicat de presă.

DSVSA Satu Mare a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene.

În urma acestor controale a fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, din care 1 amendă contravențională în valoare de 6.000 lei, – 1 persoană fizică din localitatea Urziceni – pentru sacrificarea de suine în gospodăria proprie, fără a anunța în prealabil medicul veterinar concesionar sau medicul veterinar oficial și 3 avertismente pentru 3 exploatații non profesionale, din localitățile Chereușa, Hodod și Giurtelecul Hododului – pentru cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente și 8 avertismente – 8 primării, din localitățile Tarna Mare, Turulung, Halmeu, Porumbești, Livada, Agriș, Cămârzana, Craidorolț – pentru nerespectarea prevederilor înscrise în H.G. 1059/2013, mai arată comunicatul.

În această perioadă, în județul Satu Mare, mai evoluează focare de Pestă Porcină Africană în localitatea Urziceni.

În perioada 20-26 octombrie 2023 au fost stinse 15 de focare de Pestă Porcină Africană din localitățile județului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button