Sute de ore suplimentare pontate de șefii poliției de la sectorul 1 în perioada stării de urgență
Polițiști locali, șefi de departamente și conducerea Poliței Locale Sector 1 și-au pontat și peste o sută de ore suplimentare pe lună în perioada 16 martie-31 mai. Conducerea primăriei condusă de Daniel Tudorache susține că totul este legal și verificat de Curtea de Conturi.
irectorul Poliției Locale Sector 1, Ionuț Deaconu, și-a pontat 250 de ore suplimentare în perioada 1 martie – 31 mai, în perioada stării de urgență impusă pentru a stopa răspândirea SARS-CoV-2, așa cum reiese din documentele obținute de G4media.
Listele cu orele suplimentare sunt aprobate chiar de Deaconu, în calitate de șef de instituție.
În schimb, polițiștii locali care au făcut muncă de teren și au ieșit în stradă în perioada respectivă sunt pontați cu maximum 6-8 ore suplimentare pe perioada Stării de Urgență.
Însă șefii instituției și șefii de departamente au fost mai muncitori și au adunat uneori și peste 100 de ore suplimentare în doar două săptămâni, cele de la sfârșitul lunii martie. Miza acestor ore suplimentare este creșterea veniturilor lunare. O oră suplimentară se plătește între 75% și 100% pentru angajații Poliției Locale. Concret, șefii Poliție Locale Sector 1 și-au dublat veniturile cu ore suplimentare pe care susțin că le-au lucrat. Directorul Ionuț Deaconu are un salariu lunar de încadrare depăsește 13.000 de lei.
Conducerea a făcut ore suplimentare
În perioada 16 martie – 31 martie, directorul Ionuț Deaconu susține că a lucrat 120 de ore suplimentare. Numărul orelor normale de muncă în această perioadă pot fi de maxim 88, asta dacă Deaconu nu a avut zile libere.
Rezultă că, șeful Poliției Locale a lucrat între 16 martie și 31 martie 208 ore. Altfel spus, Deaconu susține că a lucrat zilnic, în medie, 13 ore din 24.
Ca să ajungă la aceste cifre, Deaconu și-a pontat câte 6 ore suplimentare la programul de 8 ore și câte 12 ore în zilele libere.
În luna aprilie, directorul Poliției Locale Sector 1 și-a pontat 130 de ore suplimentare.
Dar șeful instituției aflate în subordinea primarului Dan Tudorache nu este singurul campion la ore suplimentare. În această categorie intră și adjunctului său, Răzvan Florin State.
Dacă în martie, acesta a pontat 116 ore suplimentare, în aprilie a sărit până la 148. Spre exemplu, din documentele obținute reiese că State a lucrat 24 de ore suplimentare pe 20 aprilie, 16 ore suplimentare pe 19 martie și câte 12 ore suplimentare pe 21 și 22 martie.
Tot conform documentelor obținute de G4meda – și directorii, și membri ai unor departamente ca Serviciul Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal sau Biroul de Control Intern au lucrat sute de ore pe perioada stării de urgență provocată de noul coronavirus.
Vlad Alexandru Dumitru Armeanu, șeful Serviciul Disciplină în Construcții și Afișaj Strada, a încasat bani pentru 176 de ore suplimentare în perioada 1 martie – 31 mai. Asta în condițiile în care activitatea economică, inclusiv construcțiile și publicitatea stradală, a fost mult redusă în perioada respectivă. Chiar și așa, Armeanu a făcut 16 ore suplimentare de 16 martie.
Tot în acest departament sunt Camelia Bîțu și Gabriela Ioniță, ambele cu peste 130 de ore suplimentare pe perioada 16 martie – 31 mai.
Și la Biroul de Control Intern al Poliței Locale – departament care verifică inclusiv orele suplimentare – s-a lucrat intens peste program, așa cum reiese din acte. Laura Cristina Cîrciumaru a lucrat aproape 270 de ore suplimetare, iar Alexandru Roșca tot 270 de ore suplimentare.
”Persoanele cu sute de ore suplimentare de pe aceste liste sunt apropiați ai directorului Deaconu, care la rândul său este omul de încredere al primarului Dan Tudorache”, ne-a transmis o sursă din Poliția Locală Sector 1, sursă care ne-a oferit și documentele cu orele suplimentare.
Simplii polițiștii locali nu prea stăteau peste program
În schimb, dacă șefii instituției au lucrat intens peste program, polițiștii locali care au ieșit în stradă de-abia dacă adunau 6-8 ore suplimentare în această perioadă în care trebuia să patruleze intens cartierele sectorului. Însă, șeful Serviciului Operațional din Poliția Locală Sector 1, Ion Ilie Stănescu, a lucrat doar în aprilie 176 de ore suplimentare.
Primăria condusă de Dan Tudorache susține că nu este nimic în neregulă cu sutele de ore suplimentare pe care conducerea Poliției Locale și le-a aprobat. Biroul de Presă ne-a transmis că în baza prevederilor OUG nr.114/2018, polițiștii locali au voie să încaseze ore suplimentare.
”Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenit(ă)”, ne-au precizat reprezentanții primăriei.
De la Biroul de Presă ni s-a mai transmis că ”orele suplimentare achitate strict și în limita în care au fost efectuate au făcut deja obiectul controlului Curții de Conturi a României, conform Programului de activitate a Curții de Conturi Conturi pe anul 2020, aprobat prin Hotărârea Plenului nr. 242/25.05.2020, cu tema ”Controlul modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgență”, organul de control extern neconstatând abateri”.
Cu toate acestea, un reprezentant al conducerii Curții de Conturi ne-a transmis că s-a efectuat un control, dar nu s-au constatat abateri pentru că încă nu s-a emis o decizie.
Practica orelor suplimentare și la șeful Jandarmeriei
G4media a dezvăluit ieri că Direcția Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR), solicitând toate documentele oficiale privitoare la salariile încasate de şeful instituţiei, Bogdan Enescu, în perioada aprilie- iunie.
Conducerea MAI are suspiciuni că Enescu a pontat sute de ore suplimentare executate mai ales noaptea și în zilele de week-end, fără acordul ministrului de Interne, au precizat surse din Poliţie pentru G4Media.ro. Verificările vizează şi alţi angajaţi ai Jandarmeriei, printre care şi iubita lui Bogdan Enescu.
Şi Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o anchetă în acest caz şi a solicitat documente justificative, au mai precizat sursele G4Media.ro. E vorba despre cercetări in rem (adică față de o situație, nu față de o persoană).
Sursa: www.g4media.ro
- CES, aviz negativ pentru bugetul propus de escrocul Ciolacu: „Este nerealist”Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de buget de stat pe 2025, pus în transparență de Ministerul Finanțelor joi la ora 23.00. „Perioada alocată analizei și consultării asupra proiectului de buget a fost mult prea scurtă, făcând imposibilă o evaluare detaliată a diverselor componente și a credibilității bugetare. Această situație contravine principiilor …
- Al doilea Imn al Românieide Cornel Nistorescu Povestea acestui cîntec este destul de simplă. Într-o zi, mergînd spre casă după un drum mai lung, Paula Hriscu s-a trezit fredonînd măsurile din linia lui melodică. A realizat că acestea sunt din cîntecul despre care știa mai demult că într-o bună zi îl va scrie. Ṣi povestea unui om, privită de …
- Andrei Marga: Colapsul noii plutocrațiiMaladiile democrației nu sunt astăzi puține. „Plutocrația” – care înseamnă, concis, „deținere de putere în virtutea averii” – o amenință dintotdeauna. Ea nu a avut avocați de anvergură, precum alte curente politice – conservatorismul pe Edmund Burke, democrația pe Thomas Jefferson sau John Stuart Mill, socialismul pe Fourier și Marx, anarhismul pe Bakunin și Kropotkin, …
- Trump confirmă războiul comercial: Taxe vamale impuse UE, după Canada, Mexic și China. „Ne-a tratat atât de groaznic”Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri seară că „în mod absolut” va impune taxe vamale pentru produsele din Uniunea Europeană, după ce începând de sâmbătă, Canada, Mexicul şi China sunt primele victime ale războiului său comercial cu lumea, urmând să le fie impuse tarife de 25 la sută în cazul primelor două şi de 10 la …
- Anchetă SBU, după ce presa din Ucraina a aflat că generalul Kirilo Budanov le-a transmis parlamentarilor un avertisment grav în spatele ușilor închiseServiciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demarat o anchetă penală în urma relatărilor din presă conform cărora șeful spionajului ucrainean, generalul Kirilo Budanov, a făcut o declarație privind o amenințare „gravă” la adresa existenței țării în timpul unei reuniuni parlamentare desfășurate cu ușile închise, a scris vineri Ukrainska Pravda, citând un anunț al SBU. Dosarul …