Internațional

Susținătorul cel mai vocal al Ucrainei din Senatul american prins cu teancuri de bani în „buzunarul vestei” si 3 kg de lingouri de aur

Senatorul democrat american Bob Menendez, până recent sediul Comisiei Externe a Senatului american, a mers din nou luni la tribunalul din Manhattan, unde a pledat nevinovat că a acţionat ca agent al guvernului egiptean într-un caz mai larg de corupţie, scrie AFP citând o sursă judiciară.

Menendez a fost cel mai vocal susținător al sprijinului pentru Ucraina.

Trimis în judecată împreună cu soţia sa şi alte trei persoane, Robert Menendez a fost deja inculpat de corupţie şi trafic de influenţă în beneficiul Egiptului şi a pledat nevinovat la sfârşitul lui septembrie, ceea ce deschide calea unui proces în acest caz.

De atunci, procuratura federală din Manhattan a adăugat acuzaţia de „conspiraţie pentru a acţiona ca agent al unui guvern străin”, în speţă Egiptul, infracţiune pentru care senatorul a pledat luni tot nevinovat, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al procuraturii federale din Manhattan.

Robert Menendez a rămas indiferent la cererile de demisie, dar a renunţat „temporar” la preşedinţia foarte puternicei Comisii pentru Afaceri Externe a Senatului.

El este acuzat că a acceptat între 2018 şi 2022 „sute de mii de dolari” mită de la trei rezidenţi ai statului New Jersey, unde este ales, şi că şi-a folosit „puterea şi influenţa pentru a proteja şi îmbogăţi aceşti oameni de afaceri şi a sprijini guvernul egiptean”.

Procurorul federal din Manhattan, Damian Williams, a detaliat descoperirea, în cursul unei percheziţii, a „unor teancuri de bani îndesate în buzunarele vestei”, trei kilograme de „lingouri de aur” şi a unei maşini de lux, precum şi a altor elemente „care au fac parte din fraudă”.

Congresmanul de origine cubaneză, în vârstă de 69 de ani, un veteran al politicii, a contestat faptele.

„De 30 de ani, am retras mii de dolari în numerar din contul meu personal de economii, pe care l-am păstrat pentru situaţii de urgenţă, din cauza istoricului familiei mele, confruntată cu confiscări şi sechestrări în Cuba”, a justificat el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button