Suspendarea exporturilor de cereale a dus la scăderea credibilității țării

Preşedintele Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), Vasile Varvaroi, a declarat miercuri, într-o conferință de presă că suspendarea transporturilor de cereale în starea de urgență a dus la pierderi de sute de mii de euro și la scăderea credibilității țării pe piața externă.

Decizia luată de autorități în luna aprilie pentru a stopa epidemia de coronavirus încă produce efecte în piață chiar dacă a fost anulată ulterior.

„Nu o să vă dau o cifră la nivel de industrie care au fost pierderile suferite, dar fără îndoială au fost companii membre ARCPA (Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole) care aveau la momentul acela două nave care terminaseră operarea înainte de data instituirii interdicţiei la export şi nu le-a fost permisă plecarea din Portul Constanţa. Acestea au zăcut mai bine de o săptămână şi aici vorbim de sute şi sute de mii de euro. Ne aşteptăm ca România să fie în continuare un partener predictibil pentru partenerii noştri externi. Şi nu ne referim doar la comercianţi, ci în principal la fermieri. Poate am fi înţeles măsura interdicţiei la grâu, dar nu şi la porumb. Singurul semn bun pe care am reuşit să îl dăm la acel moment a fost că decizia a fost anulată repede”, a declarat Varvaroi fiind citat de agerpres.ro.

Cel mai mare avantaj al României în zona exporturilor de cereale este predictibilitatea, iar acest avantaj s-a pierdut din cauza guvernanților care nu au putut să explice o asemenea decizie.

„Eu cred că o astfel de decizie trebuie pregătită din vreme, cum fac şi alte ţări, la nivel de industrie, cu fermierii, procesatorii, comercianţii, cu reprezentanţii MADR, să ştim cât grâu producem, cât grâu consumăm, cât exportăm, cât mai putem exporta şi ce mai avem de făcut. Nu trebuie să blocăm total de mâine. O măsură de natura aceasta nu are cum să fie absorbită de piaţă atâta timp cât este intempestivă. Vorbim de o interdicţie apărută de la o zi la alta”, a mai spus preşedintele ARCPA.

%d blogeri au apreciat: