Politică

Surpriză în Polonia: Președintele Duda îl nominalizează candidat de premier pe Mateusz Morawiecki

Președintele polonez Andrzej Duda a rămas loial Partidului naționalist Lege și Justiție (PiS) și l-a nominalizat luni seară pe premierul demisionar Mateusz Morawiecki pentru a încerca să formeze un nou guvern, transmit Politico și Gazeta.pl. Deși PiS a câștigat cele mai multe locuri în Parlament după alegerile din 15 octombrie, (194 din 460), formarea unei coaliții de guvernare are șanse minime, pentru că toate celelalte partide au respins colaborarea cu partidul condus de facto de liderul Jarosław Kaczyński.

Duda a ignorat apelul lansat de trei partide de opoziție care controlează împreună 248 de locuri în parlament, în ciuda declarației lor că vor forma un guvern cu Donald Tusk în funcția de premier.

Morawiecki a insistat că ar trebui să i se acorde prima încercare de a forma un guvern, spunând că va apela la sprijinul Partidului Popular Polonez, formațiune agrară de centru-dreapta, pentru sprijin. Cu toate acestea, acest partid face parte dintr-o grupare mai largă numită A Treia Cale și spune că nu are niciun interes să susțină un al treilea mandat al PiS.

„Nu-l mai sunați pe Mateusz, avem deja o listă completă de miniștri”, l-a ironizat Tusk pe Morawiecki săptămâna trecută.

Morawiecki trebuie să îi prezinte un cabinet lui Duda în termen de două săptămâni de la convocarea noului parlament – ceea ce se întâmplă pe 13 noiembrie – și apoi are la dispoziție alte două săptămâni pentru a-și prezenta programul și a organiza un vot de încredere. Dacă nu reușește, atunci parlamentul ia inițiativa și își propune propriul candidat.

Până atunci, Morawiecki continuă să fie premier interimar.

„Dacă misiunea reprezentantului Lege și Justiție eșuează, atunci, în etapa următoare, parlamentul va fi cel care va alege un candidat pentru funcția de prim-ministru, iar eu îl voi numi imediat în funcție”, a declarat Duda.

Duda, aflat la al doilea mandat de președinte, este loial partidului PiS și liderului său Jarosław Kaczyński, cel care l-a propulsat candidat la prezidențiale în 2015.

Duda nu este singura amenințare la orizontul lui Tusk – dacă va prelua puterea, scrie Politico. PiS a umplut cu loialiștii săi ministerele, companiile și instituțiile controlate de stat, precum banca centrală, multe instanțe, autoritățile de reglementare și mass-media publică. Mulți dintre ei vor fi foarte greu de înlăturat.

Un guvern condus de Tusk ar reprezenta o mare ruptură față de Lege și Justiție, care a condus Polonia din 2015, implicând Varșovia într-o luptă acerbă cu Bruxelles-ul din cauza temerilor că Polonia a dat înapoi în ceea ce privește principiile democratice ale UE. Guvernul PiS a fost acuzat că a politizat sistemul judiciar, a transformat mass-media publică într-o armă de propagandă a partidului de guvernământ și a estompat linia de demarcație dintre stat și partidul de guvernământ.

Ca urmare, Polonia se confruntă cu o procedură în temeiul articolului 7, care i-ar putea retrage dreptul de vot în calitate de țară membră a UE, iar Comisia Europeană a blocat plăți de miliarde de euro pentru ajutor în caz de pandemie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button